Marijn Devalck: "Mistero Buffo was baanbrekend en stijlvernieuwend"

13 oktober 2016
De Italiaanse toneelschrijver en Nobelprijswinnaar Dario Fo is overleden. De man raakte bij ons vooral bekend in de jaren 70 met de herwerking van zijn toneelstuk "Mistero Buffo". Marijn Devalck heeft goede herinneringen aan dat stuk.
Dario Fo staat bekend als een duivel-doet-al. Hij zong, acteerde, speelde cabaret, regisseerde theater en film en schreef verschillende genres. Als toneelschrijver stond hij bekend als iemand die commentaar gaf op alles wat in de wereld gebeurde en als uitgesproken links. 

Dat laatste was ook te zien in "Mistero Buffo", een herwerking van het evangelieverhaal. Het toneelstuk raakte ook bij ons bekend door de herwerking van de maatschappelijk geëngageerde groep Internationale Nieuwe Scene in 1971. De versie met onder meer de acteurs Jan en Reinhilde Decleir was een enorm succes. Het stuk werd bij ons opgevoerd buiten de klassieke theaters, in tenten en feestzalen, net zoals Fo het wilde. 

Ook Marijn Devalck stond met het stuk op de planken: "Het was toch wel een hoogtepunt uit mijn acteercarrière" zegt hij in Nieuwe Feiten. Het was dan ook een baanbrekend en stijlvernieuwend stuk. 

"Twee dagen voor de première kreeg ik pas de opdracht om de monoloog van zeventien A4-bladzijden te spelen, omdat een andere acteur het niet aankon"

Marijn heeft erop gezwoegd, maar bracht de première met veel succes.

Meer herinneringen van Marijn? Beluister hieronder het interview uit Nieuwe Feiten.

Meer weten over Dario Fo? Check deredactie.be

Radio 1 Select