Marine Le Pen, kampioene van het dierenleed?

9 januari 2017
Marine Le Pen is tégen migranten, tégen Europa en voor het behoud van tradities. Maar er is één onderwerp waar ze tegelijk warm en koud blaast: dierenrechten.

Je zou dierenleed niet meteen associëren met het extreemrechte Front National. En toch. Begin 2016 richtte Le Pen een speciale werkgroep op in haar partij die nadenkt over dierenleed. Later datzelfde jaar organiseerde Le Pen een weekend over dierenrechten waar ze pleitte voor een dierenpolitie en zich uitsprak tegen de voedselindustrie. "Le Pen heeft electorale belangen achter haar uitspraken," legt correspondent Frank Renout uit. 

Ze weet heel goed dat groene thema's populair zijn bij het jonge, intellectuele publiek.

Dierenliefde staats sinds 2012 op het verkiezingsprogramma van de extreemrechtse partij. Rituele slachten blijft één van de favoriete onderwerpen.

Uiteraard doet de partij er alles aan om dierenleed te laten samenvallen met het migratievraagstuk.

FN-burgemeester Favien Engelmann redde in 2015 nog een kudde schapen van een islamitisch slachtfeest in zijn gemeente. Later organiseerde hij een fête du cochon - een duidelijk signaal naar alle moslims in zijn gemeente die geen varkensvlees mogen eten en dus niet welkom waren.