"Marino a Filadelfia? Non l'ho invitato io"

1 oktober 2015
De paus wond er geen doekjes om na zijn bezoek aan de VS. Hij had de Romeinse burgervader Ignazio Marino, die het pauselijk bezoek aan Philadelphia had bijgewoond, niét uitgenodigd.
 
Naar eigen zeggen was Marino op uitnodiging én op kosten van de organisatoren in Philadelphia, maar Franciscus loochende dat: 'Ik heb navraag gedaan, en ook zij hebben de burgemeester niet uitgenodigd.' 
 
Toen de uitspraken van de paus in de media werden uitgesmeerd, haaste Marino zich om in een tweet de organisaties die 'm hadden uitgenodigd en de inwoners van 'Philly' te bedanken.
 
De Italiaanse pers, de publieke opinie én de overheid hebben al langer bedenking bij de uithuizigheid - of de reislust -van Marino. Telkens als het erom spant in Rome, zit de burgemeester zijn memoires te schrijven op de Caraïben, neemt hij een eredoktoraad in ontvangst of zit hij in het vliegtuig. Als hij tenminste zijn vlucht niet heeft gemist. 
 
Zo ontbrak hij ook op het appel toen het rapport van prefect Franco Gabrielli over het wijd vertakt systeem van corruptie dat zich verspreid had tot in de hoogste regionen van de stedelijke macht in Rome, aan de ministerraad werd gepresenteerd. Waarop premier Renzi concludeerde: 'Il sindaco è l’assente che non si può cacciare' (De burgemeester is de afwezige die niet kan worden weggestuurd)
 
Volgens La Repubblica zou Ignazio Marino niet misstaan in 'The man who wasn't there' van de gebroeders Coen.
 
Hoe moet het nu verder? Om het met een Italiaanse opiniemaker te zeggen: 'Als de meest populaire man ter wereld in het openbaar een van de minst populaire mannen van Italië terugfluit, worden alle regels van het spel verknald, en misschien zelfs die van de barmhartigheid. '
 
En dat met het Heilig Jaar in het verschiet