Marjan Temmerman ging kijken naar de nieuwe DiCaprio

1 november 2016
Marjan Temmerman ging de nieuwe film van Leonardo DiCaprio bekijken. Die lang aangekondigde documentaire over de klimaatverandering, die nu overal gratis op het internet te bekijken is. Maar hoe goed was hij nu eigenlijk? Xavier Taveirne vroeg het haar in De wereld vandaag.
Is het de moeite waard?
"Het is ongelooflijk goed gemaakt, echt alles is uit de kast gehaald: eerst en vooral natuurlijk door prachtige beelden, intense kleuren en prachtige vergezichten. Leonardo di Caprio is de hele wereld rondgereisd voor dit project om zelf met eigen ogen en een horde camera's in zijn kielzog te zien wat er aan de hand is. In China zie je de smog en massademonstraties tegen milieuvervuiling, in India de impact op de arme mensen, in Sumatra de palmolieplantages en het regenwoud dat ervoor moet wijken, in Groenland vertelt een inuit wandelend over het ijs over zijn slinkende jachtgebied, de Kiribati- eilanden die langzaamaan wegzinken."
 
Maar anderhalf uur lang oogstrelende beelden, daarmee kom je er niet?
"Nee. Daarom heeft Leonardo DiCaprio samengewerkt met de beste krachten. De bekendste namen zijn Martin Scorcese als executive producer, maar ook scenarioschrijver Mark Monroe is al meermaals bekroond met onder meer een Oscar en een Emmy. Trent Reznor tekent voor de muziek, dat is die van Nine Inch Nails, hij won ook al een golden globe en een oscar."
 
En dat loont?
"Het zit sterk in elkaar: het begint met een langerekt beeld van het drieluit de tuin der lusten van de schilder Hiëronymus Bosch tuin der lusten: links vredige schepping, middenpaneel het leven in allerlei vormen, ook decadentie, op het rechterluik de hel.
En je ziet hem niet, maar je hoort Leonardo DiCaprio op meesterlijke wijze vertellen hoe dat boven zijn bed hing als kind en dat hij daar naar keek, en zo trekt hij je mee naar zijn wereld van klimaatverandering. Hij vertelt je dat hij VN ambassadeur werd voor klimaatverandering maar dat hij er eigenlijk niks van wist en hij nodigt je zo uit om zijn ontdekkingstocht mee te maken. Vanaf dan zie je Leonardo in zowat elk beeld en deze keer gewoon zichzelf spelend."
 
So far so good.
"Hij haalt alle truukjes uit de kast: je ziet Leonardo staan kijken en luisteren naar Walvissen. Hij zegt waw, ik ben onder de indruk en je denkt dat zou ik ook wel eens in het echt willen zien. En dan zegt hij: 'dit verdwijnt.' Echt slim gemaakt, je krijgt als kijker afwisselend eerst een portie pessimisme om dan net op tijd weer een beetje optimistisme om je toch niet te slecht te laten voelen. En het is doorspekt van de boodschap die hij wil brengen: ook jij kunt er iets aan doen! Zoals politici van gedacht doen veranderen, en dan tonen ze bijvoorbeeld hoe Obama van gedacht veranderde over het holibihuwelijk, eerst was ie tegen, maar toen de publieke opinie veranderde, was hij plots voor. Politici zijn niet verkozen leiders, ze zijn verkozen volgers."
Is het de moeite om hem te bekijken?
"Hmja, als je nog nooit wat gelezen of gehoord hebt over klimaatswijziging ongetwijfeld, dan snap je nu waar het over gaat: allesomvattend van vleesconsumptie over fossiele brandstoffen tot vluchtelingen door klimaatwijziging en ook nog tips aan hoe je kan helpen. Maar het is en blijft geen sexy onderwerp en ondanks het feit dat dus alles uit de kast gehaald wordt, is het saai. Als je me niet verplicht had om het uit te kijken, dan was ik ten laatste na een half uur toch zeker afgehaakt."