Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Facebookschandaal veel groter dan gedacht: 87 miljoen accounts misbruikt en ook Belgen mogelijk getroffen

do 5 apr. - 5:11

Facebookbaas Mark Zuckerberg geeft toe dat er fouten zijn gemaakt in het verleden waardoor data van gebruikers mogelijk zijn misbruikt. Hij spreekt in een conference call met journalisten, onder wie VRT-journalist Tim Verheyden, over een vertrouwensbreuk die mogelijk jaren zal vergen om te herstellen.
Normaal geeft de topman zelden interviews, nu geeft Zuckerberg een conference call met tientallen journalisten wereldwijd tegelijk.

Facebook bevindt zich in het oog van een storm. Recent is bekend gemaakt dat het databedrijf Cambridge Analytica de gegevens van miljoenen Facebookgebruikers heeft misbruikt om doelgerichte politieke advertenties te sturen. In eerste instantie was sprake van 50 miljoen gebruikers. Het sociaal netwerk spreekt vandaag over mogelijk 87 miljoen, onder wie ook 60.957 Belgen.

Cambridge Analytica kocht de data van een app die mensen tegen betaling liet peilen naar hun psychologisch profiel. Maar de app bemachtigde stiekem de gegevens van de gebruikers en ook van hun vrienden. Zo konden de gegevens van 87 miljoen mensen buitgemaakt worden. De persoonlijkheidstest van Cambridge Analytica zou door 8 Belgen gedownload zijn. Met die data kon Cambridge Analytica de verkiezingscampagne bij de Amerikaanse verkiezingen beïnvloeden, onder meer door het verspreiden van fake news naar bepaalde accounts.

Zelden interviews

Zuckerberg doet nu aan crisiscommunicatie om de negatieve perceptie rond Facebook te keren. Normaal geeft de topman zelden interviews, nu geeft Zuckerberg een conference call met tientallen journalisten wereldwijd tegelijk. Onder wie ook VRT-journalist Tim Verheyden (foto onder). In dat gesprek benadrukt Zuckerberg dat zijn positie niet onder druk staat en dat hij geen stap opzij doet.

(lees verder onder de foto)

Tim Verheyden

Tim Verheyden

Hij geeft wel toe dat ze in het verleden soms te laks zijn geweest over privacy. "Ik denk dat je in het leven uit je fouten moet leren", zegt hij daarover. "Als je met iets baanbrekend zoals Facebook komt, kun je niet anders dan fouten maken. Hadden we dit wel juist gedaan, dan hadden we elders wel steken laten vallen."

Sinds het datalek wordt door sommigen opgeroepen om Facebook helemaal links te laten liggen. Die oproep met hashtag #DeleteFacebook heeft volgens Zuckerberg weinig effect. "We hebben daar geen impact van gezien in onze gegevens", zegt hij daarover. "Het is wel een blijk van de grote vertrouwensbreuk die er is. Het zal ons jaren kosten om dat vertrouwen te herstellen."

"We verkopen je informatie nooit. We moeten dit duidelijker communiceren"

Binnenkort worden in Europa nieuwe strengere privacyregels van kracht. Volgens Zuckerberg is dat een goede zaak. "De meeste van onze privacyinstellingen zijn daar al jaren voor klaar", zegt de Facebooktopman. Al geeft hij toe dat die instellingen nu soms te diep verstopt zitten. "We moeten dat beter uitleggen aan de mensen." Zuckerberg benadrukt ook dat er geen aparte Europese instellingen komen, wereldwijd moeten er voor gebruikers goede instellingen zijn.

Volgens Zuckerberg bestaan er ook veel misverstanden over wat Facebook precies doet met de data die het bezit. "Jij als gebruiker hebt controle over wat je deelt en er op plaatst", zegt hij. Slechts een beperkt deel van de data die ze bijhouden komt er volgens hem door het volgen van je surfgedrag met trackers. "We verkopen je informatie nooit door. Dat moeten we duidelijker communiceren", zegt hij. "We gebruiken die data om de dienst beter te maken."

Zo wil Facebook verkiezingen in 2018 beschermen

2018 is voor Facebook een belangrijk jaar, omdat er op verschillende plaatsen in de wereld verkiezingen zijn. Bij ons zijn er gemeenteraadsverkiezingen, maar ook in onder meer India, Mexico en zelfs in de Verenigde Staten gaan de mensen naar het stemhokje. "Het wordt een belangrijk jaar voor ons om de integriteit van die verkiezingen te helpen beschermen", zegt Zuckerberg daarover.

De topman onderscheidt drie soorten actoren die mogelijk verkiezingen kunnen beïnvloeden met fake news: oplichters, overheden en polarisatie. "De eerste groep doet het puur voor het economische gewin. Ze maken fake news om advertenties te kunnen verkopen", zegt Zuckerberg daarover. "Als we voor hen de zaak niet meer winstgevend kunnen maken, kunnen we hen wegjagen van Facebook."

De tweede groep zijn volgens de topman de overheden die proberen verkiezingen te beïnvloeden. "Dat is wat Rusland heeft gedaan met de Amerikaanse presidentsverkiezingen", zegt de Facebooktopman. "Daar is het zaak om de slechte actoren te identificeren en te verwijderen van Facebook."

De moeilijkste zaak wordt wellicht de derde groep. "Er is heel veel polarisatie op Facebook", zegt Zuckerberg. "Er wordt nieuws gedeeld dat niet volledig vals is, maar die enkel een kant van het verhaal toont bijvoorbeeld", zegt Zuckerberg. "Hier zetten we op in met factcheckers en met het promoten van goede degelijke journalistiek."

Bron: vrtnws.be

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet