Marktkramers nemen advocaat in de arm om 'regel van 50' aan te klagen

23 juni 2020
© Nicolas Maeterlinck (Belga)
Een groep van ruim 50 marktkramers heeft een advocaat in de arm genomen om andere regels voor de markten in open lucht te vragen. De marktkramers vinden dat ze ongelijk worden behandeld in vergelijking met winkels.

“Men mag maar met 50 kramen een markt organiseren, ongeacht de beschikbare oppervlakte. Waar haalt men dat getal vandaan? Dat is nergens op gebaseerd”, zegt advocaat Stijn Verbist in 'De Ochtend'. Verbist verdedigde eerder al tweede verblijvers en een andere groep marktkramers, maar die laatsten kregen nog geen uitspraak.

Ook het eenrichtingsverkeer “maakt de markt bijzonder onaantrekkelijk”, zegt de advocaat. “De marktkramers zien hun klanten weglopen naar andere alternatieven. Ze zijn niet enkel hun inkomsten vandaag kwijt, maar ook die van de toekomst.” De marktkramers vragen ook dat eten en drinken opnieuw wordt toegelaten op markten.

De zaak werd gisteren al ingeleid in Brussel, en daar wordt tegen 1 juli een uitspraak verwacht. Vandaag volgt de procedure in Antwerpen opgestart. Volgende week wordt dan een procedure ten gronde ingeleid in Brussel, waarbij de marktkramers ook schadevergoedingen gaan eisen. Morgen komt de Veiligheidsraad ook opnieuw bijeen, die mogelijk de regels nog kan aanpassen.

Beluister het gesprek met Stijn Verbist in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Radio 1 Select