Marmite-tekort dreigt: "Als de productie niet snel terug op gang komt, dreigen er protesten. En dan ga ik meedoen!"

17 juni 2020
Instagram @marmite
Alsof de Britten nog geen problemen genoeg hebben met de Brexit, dreigt er nu ook nog een ander groot probleem: een tekort aan Marmite. Een ramp voor Benno Barnard, overtuigd Marmitefan.

Ken jij Marmite? Het goedje zit in een kenmerkend zwart potje met geel deksel en opvallend etiket en smaakt naar hele sterke OXO. Het belangrijkste ingrediënt is biergist en de pasta is dan ook heel erg gezond. "Het heeft enigszins de smaak van trappistenbier", zo vertelt Benno Barnard vanuit het Verenigd Koninkrijk in 'Nieuwe Feiten'.

Mijn zus en ik durfden mensen al eens wijs te maken dat het smaakte naar pindakaas. Heel grappig als je mensen dan een eerste flinke hap zag nemen van zo'n boterham met Marmite.

Barnard is al jarenlange fan van Marmite, maar door de coronacrisis dreigt er nu een tekort aan Marmite. "De pubs zijn al wekenlang gesloten, daardoor wordt er te weinig bier verkocht en daardoor is er dus geen biergist om Marmite te maken", zo legt Barnard uit. "Dat is problematisch, want je hebt mensen die daar echt verslaafd aan zijn", zo stelt hij.

Marmageddon

Een echt 'marmageddon' dreigt dus in het Verenigd Koninkrijk, want net voor de coronacrisis steeg de vraag naar Marmite ook enorm.

Foodies en veganisten hebben de pasta ontdekt en deden de vraag stijgen.

Volgens Benno Barnard is Marmite eten "een vorm van trouw aan de koningin". "Mocht de productie dan ook niet snel terug op gang komen, zullen er protesten komen in Westminster, zegt Barnard lachend. "En ik ga dan meedoen!", zo besluit hij.

Luister naar het gesprek in 'Nieuwe Feiten':