Martin Heylen sprak met zes oude ijslandvissers: "Pakkende verhalen"

6 oktober 2021
Geen enkele tak van de visserijgeschiedenis spreekt zo tot de verbeelding als de IJslandvisserij. Onze IJslandvissers vertrokken op een lange reis van bijna 2.000 kilometer. Ze waren weken, soms maandenlang van huis. Journalist en televisiemaker Martin Heylen bezocht zes oud-IJslandvissers en interviewde hen in zijn bekende stijl. 'Zandman' laat je genieten van de stoere zeemansverhalen van twee van die vissers.

Onze ijslandvissers werkten dag en nacht en trotseerden en wispelturige oceaan, zware stormen, vorst en ijzige wind om te vissen op de gegeerde kabeljauw in de ijskoude wateren rond IJsland. In de expo ‘Onze IJslandvissers’ in Oostende hoor en zie je het verhaal van de Vlaamse IJslandvaarders vanaf het prille begin tot het bittere eind met de O.129 Amandine die in 1995 zijn laatste overtocht maakte. Journalist en televisiemaker Martin Heylen bezocht zes oud-IJslandvissers en interviewde hen in zijn bekende stijl. Samen met een intrigerende portrettenreeks door topfotograaf Stephan Vanfleteren vormen de kortfilms de rode draad doorheen de tentoonstelling. 

(lees verder onder de tweet)

'Zandman' laat je genieten van de stoere zeemansverhalen van twee van die vissers. Luister live op woensdag 6 oktober, tussen 22 en 23 uur. Of herbeluister later via onze app of Radio 1 Select.

Check zeker ook eens de 'Zandman'-podcast:

Lijst van artikels

Lees ook: