Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

Martine Tanghe en Brigitte Raskin worden juryvoorzitters van de Boon, de grootste literaire prijs van ons land

wo 17 mrt. - 7:04

Over exact 1 jaar worden twee nieuwe literaire prijzen uitgereikt, voormalig nieuwsanker Martine Tanghe en auteur Brigitte Raskin zullen de jury's voorzitten. Minister-president Jan Jambon (N-VA) stelde vanmorgen de nieuwe literaire prijzen, de Boon voor fictie en literaire non-fictie en de Boon voor kinder- en jeugdliteratuur, in primeur voor in 'De Ochtend'.
© VRT - Neil Van Craeynest

Over precies 1 jaar zullen de Boon voor fictie en literaire fictie en de Boon voor kinder- en jeugdliteratuur voor het eerst worden uitgereikt. De 'Boon' dus, met een knipoog naar auteur Louis Paul Boon. Daarmee heeft Vlaanderen na jaren weer een grote literaire prijs.

Nogal wat auteurs bleven afwachtend toen minister-president Jan Jambon in november vorig jaar nieuwe literaire prijzen beloofde. Vandaag klinkt het geluid veel optimistischer na de bekendmaking van de naam, de jury en (vooral) het bijhorende prijzengeld van 50.000 euro per categorie.

Door het hoge bedrag wordt de Boon zelfs meteen een van de meest prestigieuze en belangrijkste prijzen die een Nederlandstalig auteur kan winnen. Samen met de Libris Literatuurprijs en de Boekenbon Literatuurprijs (de vroegere AKO Literatuurprijs) wordt de Boon een van de Grote Drie. Het zijn de enige drie prijzen die elk 50.000 euro waard zijn.

We hebben een boon voor een boek waarin iedereen ertoe doet, iedereen meetelt, iedereen erbij hoort.

— Martine Tanghe, juryvoorzitter

Het is opvallend dat de Boon voor kinder- en jeugdliteratuur evenveel waard is als de Boon voor fictie en literaire non-fictie. Een bewuste keuze, die een auteur als Bart Moeyaert meteen toejuicht. Moeyaert won eerder de Astrid Lindgren Memorial Award, ook wel de "Nobelprijs voor de jeugdliteratuur" genoemd.

"Het is ongelooflijk te bejubelen dat het gelijkwaardig wordt behandeld. Het is ook een bedrag om u tegen te zeggen. Zo'n literatuurprijs is altijd geweldig, maar krijgt gewicht en aanzien als een schrijver tijd kan kopen. Tijd om opnieuw te schrijven. Ik hoop dat het een nieuw elan kan betekenen voor de kinder- en jeugdliteratuur."

Martine Tanghe zal de diverse jury van de Boon voor kinder- en jeugdliteratuur voorzitten. Samen kiezen ze tegen december een longlist van vijftien titels uit de boekenoogst van 1 november 2020 tot 31 oktober 2021. "We hebben een boon voor een boek waarin iedereen ertoe doet, iedereen meetelt, iedereen erbij hoort", maakt Tanghe zich sterk. Die longlist verkleint tot een shortlist van vijf in januari, en één enkele winnaar op 17 maart 2022. De prijs wordt daarna jaarlijks uitgereikt.

De ervaring leert me dat een literatuurprijs de bekroonde auteur tijd en vrijheid geeft, precies dat wat een schrijver vleugels geeft

— Brigitte Raskin, juryvoorzitter

De jury voor de Boon voor fictie en literaire non-fictie krijgt auteur Brigitte Raskin als voorzitter. Zij won zelf als debuterend auteur in 1989 de AKO Literatuurprijs voor "Het koekoeksjong" en beseft het belang van zo'n literatuurprijs: "De ervaring leert me dat een literatuurprijs de bekroonde auteur tijd en vrijheid geeft, precies dat wat een schrijver vleugels geeft." Ook deze Boon wordt feestelijk uitgereikt op 17 maart volgend jaar.

Bekijk hieronder de aankondiging van de nieuwe Vlaamse literatuurprijzen:

Bekijk het gesprek met Jan Jambon in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet