Mary: "Onbegrijpelijk dat mijn cliënt verhoord wordt door onderzoeksrechter die dossier niet kent"

12 oktober 2018
Advocaat Sven Mary verdedigt in het voetbalschandaal makelaar Karim Mejjati, de rechterhand van Moji Bayat. Hij uit kritiek op het onderzoek.

Advocaat Sven Mary verdedigt voetbalmakelaar Karim Mejjati in het groot onderzoek naar witwasparktijken en matchfixing in de Belgische voetbalwereld. Bij het verlaten van het gerechtsgebouw in Tongeren afgelopen nacht bevestigt Mary dat zijn cliënt aangehouden blijft op verdenking van witwassen. "Mijn cliënt wordt verdacht van witwassen, maar wordt niet vervolgd voor criminele organisatie of matchfixing."

Meer wil Mary niet kwijt over zijn cliënt. Wel haalt hij uit naar de manier waarop het onderzoek verloopt. Iedereen die woensdag opgepakt werd, moest binnen de 48 uur verhoord worden. Dat wil zeggen dat alle verhoren voor vrijdagmorgen zes uur afgerond moesten zijn. Om dat rond te krijgen, werden extra onderzoeksrechters opgeroepen. Maar Mary stelt deze beslissing in vraag.

"Men slaagt er in een dergelijk belangrijk dossier niet in om de zaak organisatorisch te regelen en men moet om 21 uur 's avonds nog een derde onderzoeksrechter optrommelen die een belangrijke beslissing moet nemen over vrijheidsberoving. Als men dat dan aan een onderzoeksrechter overlaat die het dossier niet kent, dan lijkt me dat een organisatorisch probleem en dan moeten de rechterlijke macht en de protagonisten daar even stil bij staan."

Karim Mejjati werd door een derde onderzoeksrechter ondervraagd omdat men binnen de 48 uur een aanhoudingsmandaat moet afleveren. "Het moet dus allemaal snel snel gaan. Als men over dergelijke belangrijke zaken beslissingen moet nemen, moet het niet vooruit met de geit gaan, maar wel met kennis van zaken."

Ivan Leko

Verder vraagt advocaat Sven Mary zich ook af hoe het komt dat zijn cliënt niet wordt vrijgelaten, terwijl dat bij anderen, die van hetzelfde verdacht worden, wel zo is. "Mijn cliënt wordt enkel en alleen in verdenking gesteld voor witwassen", zegt Mary. "Hoe komt het dat een andere persoon voor net hetzelfde feit niet wordt aangehouden, maar mijn cliënt wel? Een andere onderzoeksrechter? Of het feit dat mijn cliënt geen trainer van een eerste klassevoetbalclub is (verwijzend naar Club Brugge-trainer Ivan Leko)."

"Als je zo'n onderzoeken wil organiseren, zorg er dan voor dat er voldoende manschappen zijn, genoeg rechters zijn en dat iedereen verhoord kan worden. Mijn cliënt had de laatste 40 uur niet geslapen. Misschien vindt u dat normaal, ik niet."

Herbeluister het interview in 'De Ochtend' met Sven Mary

Lees ook: