Matthias Diependaele (N-VA) over oppositiekuur in Ninove: "Géén keuze voor Forza Ninove, maar de wil van de kiezer"

28 december 2018
Dat de N-VA in Ninove niet meestapt in de coalitie van Open VLD, de stadslijst S.A.M.E.N. en voormalig N-VA-lijsttrekker Joost Arents is geen keuze voor Forza Ninove, de lokale Vlaams Belang lijst. Dat benadrukt Vlaams N-VA-fractieleider Mathias Diependaele. Gisteravond werd door N-VA in Ninove beslist dat Arents geen lid meer kon zijn van de partij. Een gevolg van diens beslissing om in een coalitie te stappen terwijl het N-VA-bestuur had beslist om in de oppositie te gaan, aldus Diependaele.

Matthias Diependaele was als regiocoördinator gisteravond aanwezig op de vergadering van de lokale N-VA-afdeling in Ninove. "De vraag was niet of we Joost Arents al dan niet buiten of binnen de partij zouden houden. De vraag was of dat ons afdelingsbestuur zou meestappen in het nieuwe politieke project dat Joost is aangegaanmet de Open VLD en S.A.M.EN. in Ninove. En daartoe heeft het bestuur beslist om dat niet te doen. De facto betekent dat statutair dat hij Joost Arents geen lid meer is van de partij."

Volgens Diependaele was het een kwestie om de wil van de kiezer te respecteren. Onmiddellijk na de verkiezingen van 14 oktober had de N-VA in Ninove beslist om in de oppositie te gaan. "De kiezer heeft ons in Ninove een behoorlijk pak voor de broek gegeven. We zijn van 5 naar 2 zetels gegaan. Daarom hadden wij voor onszelf uitgemaakt dat we geen deel konden uitmaken van een meerderheid."

Door die keuze dreigde er onbestuurbaarheid in Ninove. Want noch Forza Ninove, noch Open VLD met S.A.M.E.N. kwam aan een meerderheid. "Maar ik weiger te erkennen alsof wij zouden verantwoordelijk zijn voor een mogelijke impasse. We hebben gedaan wat de kiezer van ons gevraagd heeft", aldus Matthias Diependaele.

Door de coalitievorming van intussen voormalig N-VA-lijsttrekker Joost Arents, Open VLD en S.A.M.E.N. wordt de Vlaams Belang-lijst Forza Ninove, de grote overwinnaar van de gemeenteraadsverkiezingen in Ninove, alsnog naar de oppositiebanken verwezen. Dat de N-VA niet in die coalitie stapt is echter "absoluut geen keuze voor Forza Ninove", benadrukt N-VA-kopstuk Matthias Diependaele nog.

Bron: VRT NWS