Mayday

8 juni 2017
Mayday

Dit is het middagjournaal van donderdag 8 juni waarin we, het kan ook niet anders, stilstaan bij de verkiezingen in Groot-Brittannië. En laat ik maar meteen een kat een kat noemen, de Britse verkiezingen zijn verkiezingen waarbij de keuze tussen de pest of de cholera nog een makkie lijkt. Corbyn of May, de anderen doen er echt niet toe, is alsof je in Vlaanderen zou mogen kiezen tussen enerzijds iemand die net door de PvdA aan de deur is gezet wegens onredelijk links en anderzijds de twittermachine achter Donald Trump of achter Theo Francken, zo u wil.
Als het over Corbyn gaat schuiven sociaal-democraten wat ongemakkelijk op hun stoel. Hij heeft de kiezer al vier nieuwe valantiedagen beloofd, eentje om elke patroonheilige te vieren van Schotland, Wales, Engeland en Noord-Ierland. Goed voor de eenheid van het land en het gezinsleven zegt hij. De economie trekt haar plan wel. Vorts heeft Corbyn nog een paar onbetaalbare plannen rond de kinderopvang, en gaat hij het spoor, de post, de energievoorzieningen nationaliseren...
Theresa May is dan weer de vrouw die de wetten op de mensenrechten even opzij wil zetten als die in de weg staan van de strijd tegen terreur.
Ik denk dat niet alleen gutmenschen de wenkbrauwen fronsen als ze dat horen.
Nochtans is May zelf een goede ziel, zo bekende ze dinsdag op tv. Wat is het meest odeugende wat u ooit gedaan hebt, wou de journaliste plots weten.NMay zuchtte. "Oh goodness me. Ondeugend? Eh, wel, ik moet bekennen dat, toen ik klein was, mijn vrienden en ik wel eens door de graanvelden liepen . De boeren waren daar niet zo blij mee."
Londen kwam niet meer bij van het lachen. Een schrandere Brit liet meteen weten dat het geheim van de graancirkels daarmee eindelijk is opgelost. May heeft het gedaan, May staat er immers om bekend dat ze niet bepaald rechtlijnig is in haar beslissingen.
Maar May of Corbyn, eigenlijk zou het daar niet mogen over gaan vandaag. Meer nog, dit zijn verkiezingen die nooit hadden mogen plaatsvinden. Er is niets democratisch aan. Britten moeten normaal om de vijf jaar naar de stembus en de verkiezingen waren dus gepland in 2020. Maar toen kwam Theresa May en zij merkte dat ze het goed deed in de peilingen waardoor ze de stembusgang wat vooruitschoof. Drie jaar vooruitschoof om precies te zijn.
Stel dat de MR straks Waalse verkiezingen uitschrijft omdat de PS het een beetje lastig heeft, zou dat democratisch zijn? Neen, in Wallonië zou zoiets nooit kunnen. In Londen en omstreken wel.
Het strafste is dat Mays doorrapte zet om de verkiezingen te vervroegen, zich tegen haar lijkt te keren. Haar kansen op een glansrijke overwinning zijn de voorbije weken fors geslonken. Haar kansen om versterkt uit deze stembusslag te komen ook.

Het is 8 juni. Mayday in Londen.

Radio 1 Select