Mayeur wacht beslissing PS niet af en stapt uit de partij

30 juni 2017
Yvan Mayeur, ex-burgemeester van Brussel, is uit de PS gestapt. De Franstalige, socialistische partij zou de komende dagen beslissen over zijn lot, maar Mayeur houdt nu dus de eer aan zichzelf. Het Brusselse partijkopstuk moest begin deze maand opstappen als burgemeester nadat hij in opspraak was gekomen in het schandaal rond daklozenorganisatie Samusocial.

Drie weken geleden nadat hij ontslag had genomen als burgemeester van Brussel, stapt Yvan Mayeur ook uit zijn partij. Dat meldde de Franstalige omroep RTBF en is intussen bevestigd aan VRT Nieuws. Binnen de Parti Socialiste liep al enige tijd een procedure die kon leiden tot het intrekken van Mayeurs partijkaart én die van oud-OCMW-voorzitter Pascale Peraïta. De ethische commissie van de Brusselse PS-afdeling zou zich vandaag nog over de kwestie buigen.

Maar Mayeur heeft die beslissing niet afgewacht en is zelf uit de Parti Socialiste gestapt. Over het lot van Peraïta is nog niets geweten. De twee kwamen begin deze maand in opspraak omdat ze riante zitpenningen opstreken bij de Brusselse daklozenorganisatie Samusocial. Aanvankelijk bleef Mayeur vasthouden aan zijn sjerp, maar uiteindelijk nam hij toch ontslag als burgemeester van de hoofdstad. Hij werd opgevolgd door partijgenoot Philippe Close.

Het Samusocial-schandaal wordt nu zowel gerechtelijk onderzocht als politiek, door een commissie in het Brusselse parlement. 

Ontslagbrief

In zijn ontslagbrief aan de Brusselse partijleiding schrijft Mayeur dat het hem zwaar valt om uit de partij te stappen. Hij houdt vol dat hij in zijn verschillende politieke functies altijd gedacht gehandeld te hebben volgens de socialistische idealen.

"Ik heb waarschijnlijk fouten gemaakt. Dat betreur ik ten zeerste", geeft hij verder omfloerst toe. Hij voegt eraan toe dat hij betreurt dat hij niet alles heeft kunnen uitleggen aan de lokale overheden. 

"Ik blijf een socialistische militant, zonder partij", besluit hij zijn schrijven.