Mechelen verlaagt belastingen voor singles

6 december 2016
Mechelen voert een belastingverlaging door voor singles. Concreet krijgen alleenstaande inwoners van de stad - met of zonder kinderen - vanaf 2017 een Mechelenbon van 25 euro. Daarmee wil de stad (deels) single-onvriendelijke belastingen zoals de afvaltaks compenseren.
"Als we alles optellen, betaalt de Mechelaar gemiddeld 900 euro per jaar aan gemeentelijke belastingen", vertelt burgemeester Bart Somers (Open VLD). "We beseffen dat er nogal wat fiscale systemen bestaan die singles benadelen of discrimineren."

Een concreet voorbeeld van een single-onvriendelijke belasting is volgens Somers de afvaltaks. Dat is een huisvuilbelasting van 54 euro die de inwoners van Mechelen jaarlijks moeten betalen. "De huisvuilbelasting wordt berekend per huis, per gezin. Daar is een rationele reden voor. Die vrachtwagen moet alle huizen passeren. Maar het is evident dat het voor singles heel wat moeilijker is om al die belastingen op te hoesten."

Mechelenbon

Om die single-onvriendelijke belastingen te compenseren, voert de stad vanaf 2017 de "Mechelenbon" in, een bedrag van 25 euro dat elke alleenstaande inwoner met of zonder kinderen in 2017 krijgt. "Het was voor het lokaal bestuur niet gemakkelijk om de juiste formule te vinden om een belastingverlaging door te voeren wegens juridisch-technische redenen."

De Mechelenbon kan je bij de handelaar gebruiken. "Je kan de bon heel ruim gebruiken. Enige voorwaarde is dat hij in Mechelen opgebruikt wordt. Dat is dan een stimulans voor onze eigen handelaars", licht Somers nog toe. In totaal zal de Mechelenbon voor singles de stad zo'n 375.000 euro kosten.