Medewerkers cultuursector slaken noodkreet: "Elke dag is er één te veel om financieel te trekken"

15 augustus 2020
Het water staat veel medewerkers in de cultuur- en evenementensector aan de lippen, nu er nog steeds geen perspectief is over een volwaardige doorstart. In veel gemeenten zijn ook kleinere evenementen geannuleerd als gevolg van de stijgende besmettingscijfers.

Medewerkers uit de sector en sympathisanten plaatsen daarom deze week op sociale media een oranje kruis over hun profielfoto, met daarop de tekst "sound of silence", om opnieuw aandacht te vragen voor de moeilijke situatie waarin de cultuur- en evenementensector zich bevindt.

De jongste weken volgen de noodkreten uit de cultuur- en evenementensector elkaar in hoog tempo op. Er was al een open brief van de livesector die zo'n miljard euro aan inkomsten verliest en er lopen acties op sociale media, waaronder "sound of silence", een initiatief van de brede evenementensector. "Want het is letterlijk 5 na 12 voor deze mooie sector", klinkt het. Oranje kruisen over profielfoto's zijn deze week door een pak mensen binnen en buiten de sector gedeeld. De hashtags die circuleren: #SOS #SoundOfSilence #5na12.

"Sound of silence" - niet toevallig met de initialen van noodkreet S.O.S.- wil de sector verenigen en één stem geven. Vaak werken getroffen freelancers voor verschillende bedrijven, en vinden ze minder snel een aanspreekpunt. En niet gehoord worden, is in crisistijden een groot probleem, vinden ze.

De evenementensector blijft ook aandacht vragen voor hun situatie, omdat veel lokale besturen voor de komende maanden álle evenementen verboden hebben. Nochtans zijn evenementen voor 100 mensen binnen, en 200 bezoekers in openlucht toegestaan door de Veiligheidsraad. In beide gevallen moeten aanwezigen een mondmasker dragen en de afstandsregels respecteren. De provincie Antwerpen heeft deze week beslist om evenementen die voldoen aan die regels weer toe te laten. De crisiscel cultuur roept andere lokale besturen op om die beslissing te volgen.

De sector wil hoe dan ook zo snel mogelijk aan de slag, want de financiële kater dreigt heel groot te worden. Vorig weekend is uit cijfers van data-expert Graydon en VRT NWS gebleken dat duizenden bedrijven uit de culturele sector het einde van het jaar waarschijnlijk niet zullen halen. Voor de coronacrisis was de meerderheid van die bedrijven financieel gezond. Daarom blijft de sector hameren op 2 zaken: een financieel reddingsplan en perspectief.