"Media kunnen niet meer voorbij vrouwen die de wereldtop bereiken"

11 mei 2017
Humo maakte hun top 50 bekend van meest invloedrijke Belgen op wereldniveau. Slechts drie van die Belgen zijn vrouwen. Volgens Riet Ory toont het een groter probleem bij de Vlaamse media aan.

Geachte Humo,

Ik verslind al meer dan 20 jaar wekelijks jullie pagina´s. Als fan verdedigde ik jullie om jullie puike muziekrecensies, ruimte voor jonge leeuwen en verrassende interviews. Vandaag zet ik mijn abonnement stop.

Eergisteren las ik jullie top 50 van meest invloedrijke Belgen op wereldniveau en kon mijn ogen niet geloven. Slechts drie van de 50 waren vrouw. Hoe kan dat nu? Het antwoord vond ik in de samenstelling van de jury. Die bestond voornamelijk uit blanke, mannelijke deskundigen. Dat Humo-journalisten hier geen kritische bedenkingen bij maakten…

Je moet vrouwen ook willen zien en hun verdiensten zichtbaar maken. Waarom staan Hanan Challouki, Véronique Branquinho of Sophie Vandebroeck niet in jullie Top 50? Het kan anders: Charlie lanceert vandaag op Charliemag.be een oproep om een nieuwe Top 25 te maken met een divers samengestelde jury. Ik weet waar ik een nieuw abonnement neem.

Want media kunnen niet meer voorbij een samenleving waar mannen én vrouwen met een diverse achtergrond de wereldtop bereiken.

Radio 1 Select