Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

Medisch expert trekt aan alarmbel na lage werkingsgraad Chinese vaccins. Viroloog Neyts: "Wellicht nu andere strategie"

ma 12 apr. - 8:36

Op een congres heeft Gao Fu, het hoofd van het Chinese centrum voor ziektebestrijding, gezegd dat de Chinese vaccins niet erg effectief zijn. Hij voegde er meteen aan toe dat China zou moeten overwegen om verschillende soorten vaccins door elkaar te gebruiken om hun doeltreffendheid te verhogen. Volgens vaccinspecialist Johan Neyts is de werkingsgraad van de Chinese vaccins moeilijk in te schatten, maar zal China mogelijk wel een nieuwe vaccinkoers gaan varen.
© Hatim Kaghat (Belga)

De uitspraken van directeur Gao Fu, die aangeeft dat de Chinese vaccins niet voldoende effectief zijn, veroorzaken heel wat opschudding. De Chinese overheid is  alvast niet opgezet met zijn uitlatingen en zou die op de sociale media alvast vakkundig gecensureerd hebben.

Volgens viroloog en vaccinspecialist Johan Neyts, die verbonden is aan het Rega-instituut van de KU Leuven, geven de uitspraken van Gao Fu toch wel aan dat er een soort van nervositeit bestaat rond de werkzaamheid van de vaccins. Al is het voor buitenstaanders moeilijk om de doeltreffendheid van de vaccins juist in te schatten, aangezien er weinig cijfermateriaal bekend is gemaakt. Cijfermateriaal waarvan de Chinese directeur waarschijnlijk wél het volledige plaatje kent.

"Veel zicht op de effectiviteit van de Chinese vaccins hebben we hier niet", legt Johan Neyts uit in 'De Ochtend'. "We moeten ons momenteel vooral baseren op persberichten. De grote fase 3-studies, met duizenden mensen, zijn nog niet gepubliceerd. De werkzaamheid op basis van de persberichten varieert."

Onduidelijk cijfermateriaal

Voor het vaccin van Sinovac worden cijfers genoemd die wijzen op een efficiëntie van 50% tot 70%, afhankelijk van land tot land. Chili noteert bijvoorbeeld een werkzaamheid van 3% na een eerste prik en 50% na een tweede prik. Hoe het kan dat de cijfers zo ver uit elkaar liggen, blijft voorlopig nog onduidelijk.

Johan Neyts: "De studies worden op elke plaats misschien anders uitgevoerd. Er zijn ook geen precieze gegevens van over hoeveel mensen er in de studies verwerkt zitten. Verder is er ook geen duidelijkheid over hun leeftijd en over wat men precies meet: milde of ernstige symptomen. In elk geval is het duidelijk dat de werkzaamheid van de vaccins een eind verwijderd is van de werkzaamheid van vaccins zoals Pfizer of Moderna die rond de 94% à 95% schommelen."

Andere technologie

Het lijkt er dus op dat China op zoek zal moeten gaan naar andere strategieën en vaccins, zegt Neyts. De twee grootste Chinese vaccins, Sinovac en Sinopharm, zijn immers gebaseerd op een andere technologie dan de vaccins die ontwikkeld zijn in het Westen. Johan Neyts: "Ze kweken het SARS-CoV-2 virus op en gaan dat dan chemisch inactiveren. Dat is een technologie die hier niet gebruikt wordt voor de coronavaccins, maar bijvoorbeeld wel voor de vaccins tegen polio en hepatitis A."

Wellicht komt het erop neer dat directeur Gao Fu heeft willen aangeven dat China de technologie van de mRNA-vaccins van Pfizer,  Moderna en CureVac zou moeten gaan toepassen. Een technologie waarover China nog niet zou beschikken. Neyts meent dat China mogelijk niet voldoende innoverend geweest is bij de ontwikkeling van vaccins en dat die impact nu voelbaar is in deze pandemie.

China is mogelijk niet voldoende innoverend geweest bij de ontwikkeling van vaccins. De impact is nu voelbaar in deze pandemie.

Volgens Neyts zal China in de toekomst proberen om ook vaccins te gaan ontwikkelen op basis van de mRNA-technologie. Om het probleem van de lage werkingsgraad van de huidige Chinese coronavaccins op te lossen is er sprake van een combinatie van verschillende vaccins. Mogelijk zal er een hogere werkingsgraad bereikt worden als voor de eerste prik het ene vaccin wordt toegediend en voor de tweede prik het andere.

De Chinese vaccins worden momenteel vooral door armere landen aangekocht. Los van dat gegeven toont Neys zich vooral bezorgd om de situatie in Afrika. Daar wordt niet alleen te weinig gevaccineerd. Er zijn ook te weinig vaccins voorhanden. Als de vaccins op de koop toe te weinig werkzaam blijken zal dit uiteraard een impact hebben op het hele continent.

Beluister het gesprek met Johan Neyts in 'De Ochtend' via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet