Medische blunders

25 februari 2019
Hoe vaak komen medische fouten voor? Wat kan je doen als patiënt als je denkt met een medische fout te maken te hebben? Waarom is het zo moeilijk voor artsen een medische fout toe te geven?

Een chirurge en een voormalig patiënt ontmoeten elkaar in het ziekenhuis. Zij maakte net een medische fout, hij is slachtoffer van zo’n fout. Dit is het beginpunt van de nieuwe voorstelling van Het Nieuwstedelijk. Theatermaker Christophe Aussems hoopt dat we in de toekomst meer rekening kunnen houden met de feilbaarheid van chirurgen.

Kris Vanhaecht doceert het vak ‘Patiëntveiligheid en Kwaliteit’ aan het Leuvens Instituut voor Gezondheidszorgbeleid. Hoe vaak komen medische fouten voor? Wat kan je doen als je als patiënt denkt het slachtoffer geworden te zijn van een medische fout?

Hoe bekijkt een arts het maken van een medische fout? Hoe moeilijk is het om toe te geven dat je er een gemaakt hebt? Oncologisch chirurg Daphne Hompes (UZ Leuven) is zelf vertrouwenspersoon voor artsen en assistenten.

Glenn Godecharle kreeg jaren geleden te maken met een ernstige medische fout. Na een darmoperatie kreeg hij helse pijnen. Pas na een hele tijd werd ontdekt dat er twee scharen in zijn buik achtergebleven waren.

Zes jaar geleden verloor Catherine Carton haar pasgeboren zoontje door een medische fout. Deze trieste gebeurtenis leidde echter niet tot afgunst tegenover de artsen, in tegendeel. Ze helpt nu het bewustzijn over second victims te stimuleren. Een reportage van Brecht Devoldere.

Voor de opkomst van de moderne geneeskunde paste men soms eeuwenlang de verkeerde behandeling toe, gewoon omdat men nog niet beter wist. Paul Broos doceerde tot voor kort de geschiedenis van de geneeskunde aan de KULeuven en kent frappante voorbeelden.

Lees ook: