"Mee verhuizen naar het Zeepreventorium was de beste beslissing van mijn leven"

5 oktober 2016
Leo Hellemans, voormalig CEO van de VRT en nu gepensioneerd, keek gisteren met plezier naar Radio Gaga. Voor de eerste aflevering van het tweede seizoen trokken Joris en Dominique naar het Zeepreventorium in De Haan. Zelf kent Leo de plek goed, want zijn zoon heeft daar een tijdje verbleven.

Een tiental jaar geleden huurden Leo en zijn gezin een huis aan zee. "We hebben drie jaar in De Haan gewoond, omdat onze jongste zoon Oscar een tijdje in het Zeepreventorium moest verblijven." De jongen heeft zware allergieën en had toen last van zware astma-aanvallen. In het Zeepreventorium werd hij daarvoor behandeld. 

Dat was onomstotelijk de beste beslissing van ons leven.
Leo Hellemans

Wat wel lastiger was aan die situatie, was dat hij elke weekdag met de auto van De Haan naar Brussel moest rijden. Vaak verloor hij veel tijd in de files. "Als ik naar zee rij, zeer uitzonderlijk, denk ik 'heb ik dat nu echt 3 jaar lang gedaan'?"
Om die reden is hij er ook van overtuigd dat mensen die alle dagen in de file staan, onderweg naar hun werk, beter wat meer thuis zouden werken. In de mate van het mogelijke, uiteraard. 

Hij vindt ook dat daar nog meer moet op ingezet worden door de werkgever, zeker ook bij VRT. "Het moeilijke in een bedrijf is dat je, bij veranderingen, niet iedereen meekrijgt. Veel mensen zijn daar heel conservatief in en willen niet snel mee veranderen."

Radio 1 Select