Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Meer dan 10.000 studenten mogen niet aan academiejaar beginnen wegens te weinig studiepunten

di 8 sep. - 5:19

Alsmaar meer studenten moeten hun studie stopzetten omdat ze al te vaak niet geslaagd zijn. Maar dat ontdekken ze pas na drie of meer jaar studeren. "Op dat ogenblik zijn ze al veel tijd en geld verloren", zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez (CD&V) in 'De Ochtend'. Hij pleit voor een ander systeem.
© Siska Gremmelprez (Belga)

Met 10.107 waren ze, de studenten die in september 2018 niet meer mochten starten aan de universiteit of hogeschool. Een pak meer dan vier jaar eerder, toen het er nog 6.461 waren. Allemaal studenten die nog te weinig studiekrediet overhielden.

Bij het begin van hun loopbaan, krijgen studenten 140 studiepunten. Om aan een academiejaar te beginnen, moeten ze er daar 60 van "betalen". Slagen ze voor dat jaar, dan krijgen ze die 60 punten terug. "Maar als je niet slaagt voor een vak, dan verlies je punten. Als je voor de helft van je vakken niet geslaagd bent, dan ben je 30 punten kwijt, en hou je nog maar 110 punten over. Doe je dat in het tweede jaar nog eens, dan heb je er nog maar 80", legt Brecht Warnez uit. Hij is Vlaams parlementslid voor CD&V en doceert zelf aan de UGent. "Zo kun je na drie, vier, vijf jaar plots geen 60 studiepunten meer overhouden, en dus niet aan een volledig academiejaar beginnen. De universiteit of hogeschool kan je dan weigeren, of verhoogd inschrijvingsgeld vragen."

Dat systeem bestaat sinds 2008. "Het was bedoeld om studenten aan te moedigen om een goede studiekeuze te maken, en om ervoor te zorgen dat de hogescholen en universiteiten hun studenten zouden aansporen om het goed te doen", vertelt Durnez. "Maar als pas na drie, vier, vijf jaar duidelijk wordt dat iemand niet in de juiste richting zit, dan ben je al veel tijd en geld verloren. Want soms gaan studenten verder, tegen het advies van de begeleidingsdiensten in, en dan lopen ze na een paar jaar tegen de muur. En je kan ook niet meer naar een andere richting uitwijken, want de teller van de studiepunten wordt niet opnieuw op 140 gezet."

Het parlementslid pleit voor een ander systeem: "Bepaalde universiteiten en hogescholen hebben zelf al oplossingen gezocht. De KULeuven bijvoorbeeld heeft onlangs een mijlpalensysteem ingevoerd, waarbij studenten na twee jaar voor al hun vakken van het eerste jaar geslaagd moeten zijn. Ook andere instellingen hebben zulke systemen. We moeten al die ervaringen samenbrengen, en één systeem zoeken dat in heel Vlaanderen kan werken."

Beluister het gesprek met Brecht Warnez in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet