Meer dan 100.000 mensen verwacht op nieuwe megabetoging

20 oktober 2018
Tienduizenden, mogelijk zelfs meer dan 100.000 betogers trekken vandaag door de straten van Londen. Onder de noemer "People's Vote" eisen zij inspraak in de finale brexitdeal. Een van de opties moet volgens hen zijn: gewoon bij de EU blijven.

"De voorbije maanden is er in het Verenigd Koninkrijk een campagne gegroeid onder de noemer 'People's Vote'", legt VRT-journaliste Veerle De Vos uit in De Ochtend. Zij volgt straks de betoging waar meer dan 100.000 mensen verwacht worden.

"Die People's Vote is een verameling van een reeks pro-Europese bewegingen, politici van zowel de Tories als van Labour, de vakbonden en een hele hoop bekende Britten. Een hele bonte mengeling van mensen die zeggen dat ze in 2016 niet goed wisten waarvoor ze stemden."

Ook over de optie om bij de EU te blijven, moet opnieuw gestemd worden, vinden ze

"Zij stellen dat 'ze ons vanalles hebben wijs gemaakt en dat daar nu niks van blijkt te kloppen'. Ze vinden dat ze over dat finale akkoord moeten kunnen stemmen. Daarbij moet ook de optie zijn dat ze bij de EU kunnen blijven."

Opvallend ook: heel wat jongeren die ten tijde van het brexitreferendum in 2016 nog niet mochten stemmen, eisen nu hun rechten op over hun toekomst. "Zij vinden: wij moeten ook een kans krijgen om te stemmen, want het gaat over ons."

Nog geen deal

Of dat ook de mening is van de meerderheid van het Britse volk, is niet duidelijk. "Sommige peilingen suggereren dat er steeds meer mensen die 'leave' hadden gestemd nu van mening veranderd zijn", legt De Vos uit. "Maar het is zeker niet zo dat de hele bevolking van mening is veranderd."

Brits premier Theresa May voelt overigens ook helemaal niks voor een nieuw referendum. "Er komt geen tweede referendum, de mensen hebben al gestemd", zegt ze daarover.

Op 29 maart volgend jaar stapt het Verenigd Koninkrijk normaal gezien uit de Europese Unie maar een akkoord daarover is nog altijd niet rond. En dat verhoogt de druk op May, die een harde brexit - zonder akkoord dus - wil vermijden. "Zal ze dat overleven? Of zal haar partij ervoor kiezen om haar te vervangen door zo iemand, die er wel zo'n harde brexit doorkrijgt?"

Bron: De Ochtend en vrtnws.

Radio 1 Select