Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Meer dan 3.000 doden in één dag tijd in VS, stijgend aantal coronabesmettingen in Duitsland

do 10 dec. - 6:59

In de Verenigde Staten zijn op één dag tijd meer dan 3.000 mensen overleden aan de gevolgen van COVID-19. Dat blijkt uit data van het Covid Tracking Project in de VS. De voorbije 24 uur overleden 3.054 coronapatiënten, dat is het hoogste aantal tot nu sinds het begin van de pandemie in de VS. Ook in Duitsland stijgt het aantal coronabesmettingen, en dat ondanks een gedeeltelijke lockdown sinds begin november.
Ziekenhuis

"Een triest record", zegt VS-correspondent Björn Soenens. "Zoveel overlijdens in één dag tijd is in tien maanden niet gebeurd. Ter vergelijking: dat zijn meer slachtoffers dan tijdens de aanslagen op 11 september 2001, toen kwamen 2.970 mensen om." In totaal zijn er nu 289.000 overlijdens in de VS.

Er liggen 106.688 mensen in het ziekenhuis, ook dat is een record. "De afgelopen weken is het aantal patiënten in de ziekenhuizen met 20 procent gestegen", zegt Soenens. En het gemiddelde aantal bevestigde besmettingen per dag ligt al wekenlang boven de 200.000. Dat zijn dramatische cijfers waar heel veel persoonlijke tragedies achter schuilen."

Mogelijk heeft Thanksgiving, nu twee weken geleden, er iets mee te maken. "Het aantal besmettingen is al weken aan het stijgen, maar je ziet nu toch een intensivering in het hele land. Miljoenen mensen namen extra risico's door toch te reizen, geen afstand te houden, familie te zien, en dat zou je nu wel eens kunnen zien in de cijfers. Er komt nu ook een belangrijk joods feest aan, Chanoeka, en ook dat zou mogelijk tot een toename kunnen leiden."

Zittend president Donald Trump reageert niet op de coronacrisis in de VS. Of er extra maatregelen komen? "Dat is per staat verschillend en hangt heel sterk af van gouverneurs en burgemeesters. Soms willen burgemeesters een verstrenging maar hun gouverneur niet, of vice versa. Het is wachten op een nationaal plan, en dat is er niet. Sommigen zeggen dat de huidige president daarop in gebreke blijft, hij heeft nooit opgeroepen tot afstand houden, mondmaskers dragen, contacten beperken... Door het ontbreken van dat plan heeft de epidemie veel meer voet aan grond gekregen dan had gehoeven."

Luister naar correspondent Björn Soenens vanuit New York:

De voorbije 24 uur testten bijna 23.700 mensen positief in Duitsland en dat is een record. Na de emotionele oproep van bondskanselier Merkel gisteren - "Zorg ervoor dat dit niet de laatste kerst wordt van opa en oma" - denken verschillende bondsstaten aan strengere maatregelen. Zo zouden de "versoepelingen" voor de kerstperiode teruggedraaid worden. "Dat is voor de Duitsers een harde noot om te kraken", zegt correspondente Judith Van de Hulsbeek, "want kerst is hier het familiefeest bij uitstek."

Zorg ervoor dat dit niet de laatste kerst wordt van opa en oma

Maar omdat de beslissingsmacht bij de deelstaten ligt, is er nu een lappendeken aan maatregelen van kracht, zegt Van de Hulsbeek: "Hier in Berlijn mag je dus maar met 5 kerstvieren en ergens in Noordrijn-Westfalen mag dat met 10 mensen, die dan nog eens uit verschillende huishoudens komen. Dat zorgt voor veel verwarring en dus ook voor veel ontevredenheid." Bondskanselier Merkel zou liever nationale maatregelen zien, maar dat ligt niet in haar bevoegdheid.

Kerst van de eenzaamheid

De belangrijkste reden voor de geplande verstrenging heeft te maken met het stijgend aantal doden. Eergisteren waren dat er 590 op een dag tijd, gisteren 440. "De oorzaak is dat de epidemie nu vooral huishoudt in deelstaten waar relatief meer ouderen wonen, zoals Saksen, en dat heeft voor een belangrijke stijging van het aantal doden gezorgd." zegt Van de Hulsbeek.

"Sinds de epidemie exponentiëel is beginnen groeien, kunnen de gezondheidsdiensten het contactonderzoek niet meer naar behoren uitvoeren, en dat was eigenlijk de hoeksteen van het Duitse coronabeleid." zegt Van de Hulsbeek.  "De aanbeveling is nu om kerst zo klein mogelijk te houden. Maar zei Merkel, het mag ook niet de kerst van de eenzaamheid worden. "

Luister naar het gesprek met Judith Van de Hulsbeek in Berlijn:

Bron: vrtnws.be en De ochtend

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet