Meer dan 90 transmigranten opgepakt na grote politieactie in West-Vlaanderen

11 september 2018
© Belga
In de provincie West-Vlaanderen heeft de politie vannacht een grote actie gehouden tegen mensensmokkel. In de haven van Zeebrugge, op snelwegparkings en aan verschillende busstations werden ruim 200 agenten ingezet. Er werden in totaal 97 transmigranten opgepakt.

"Het is één van de grootste acties die we al ooit gedaan hebben", zegt Carl Decaluwé, de gouverneur van West-Vlaanderen. "Het was een positief gegeven omdat ook politiezones die niet geconfronteerd worden met de problematiek, een grote solidarteit hebben getoond met de zones die al jaren onder druk staan."

Bij de politieactie werden in totaal 97 transmigranten opgepakt. Agenten konden op de snelweg onder meer een bestelwagen klemrijden met daarin 24 mensen die uit Duinkerke kwamen.

"Ik heb een aantal gesprekken gehad met die mensen", vertelt Decaluwé. "Die kwamen uit Tunesië, Eritrea en Syrië. Ik heb lang gesproken met een Syriër om hem proberen te overtuigen om hier asiel aan te vragen, maar die wilde echt naar Groot-Brittannië. Het is echt nodig dat de Britten ontradingscampagnes opstarten."

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) reizen vandaag naar Groot-Brittannië voor overleg over mensensmokkel. Ze zullen vragen om Britse agenten naar ons land te sturen om hier transmigranten te ontmoedigen om via ons land naar Groot-Brittannië te trekken.

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: