"Meer dan 90% van alle verkeersongevallen is te wijten aan onszelf"

7 december 2017
Het gaat de goede kant op met het aantal verkeersslachtoffers op onze wegen. Uit cijfers van Vias, het instituut voor mobiliteit en verkeersveiligheid, blijkt dat het aantal verkeersdoden (ter plaatse) en het aantal letselongevallen verder is gedaald op jaarbasis. Toch is er nog werk aan de winkel, zegt Stef Willems (woordvoerder van Vias) in De Ochtend.

Vias Institute (het vroegere BIVV) heeft een nieuwe verkeersveiligheidbarometer vrijgegeven, dit keer met de nieuwe gegevens voor het derde kwartaal erbij, van juli tot en met september.

De belangrijkste conclusie is dat het aantal verkeersdoden op onze wegen blijft dalen - let wel: de cijfers hebben betrekking op het aantal slachtoffers die ter plaatse omkomen; zwaargewonden die later in het ziekenhuis overlijden, zijn hier niet bij geteld.

Voor de eerste 9 maanden van dit jaar, staat het aantal verkeersdoden voor heel België op 363, een daling met 44 op jaarbasis (dus afgewogen tegenover januari tot september van vorig jaar) - ter vergelijking: in 2009 bedroeg het aantal doden ter plaatse bij
verkeersongevallen voor de eerste negen maanden nog ruim 600. 

Voor Vlaanderen is de afname nog spectaculairder. In absolute cijfers gaat het om 168 verkeersdoden, een daling van 34, of om en bij de 17 procent. Als we enkel het derde kwartaal bekijken, bedraagt de daling ongeveer 10 procent. De dalende trend zette zich dus door in het derde kwartaal.

Enkel in de provincie Antwerpen is het aantal verkeersdoden gestegen.

"Toch nog werk aan de winkel"

Ondanks de positieve cijfers is er nog werk aan de winkel, beklemtoont Stef Willems (Vias) in De Ochtend.

Er rijden nog steeds te veel mensen onder invloed van alcohol, we rijden te snel, we zijn nog te veel afgeleid door onze gsm en een aantal mensen rijdt zonder gordel. Dat zijn de vier grootste gedragszaken waaraan gewerkt moet worden.

Lees meer op vrtnws.be

Beluister het interview met Stef Willems:

Lees ook: