Meer dan de helft van de allergieën zijn ingebeeld

11 februari 2019
Heel wat mensen die denken dat ze een voedselallergie hebben, zijn eigenlijk niet allergisch. Dat blijkt uit Nederlands onderzoek.

Ook last van je maag na het drinken van een glas melk? Of van een opgeblazen gevoel na het binnenlepelen van het slagroom op je ijs? Dat wil dan zeker niet zeggen dat je allergisch bent. Vraag maar aan Dorien Westerlaken – Van Ginkel. Zij promoveerde op het thema ‘The multifactorial nature of food allergy’ aan de Universiteit van Groningen.

Atypisch

“We hebben aan ongeveer 80.000 mensen gevraagd waar ze allergisch voor zijn, en wat er dan gebeurt” vertelt ze in ‘Nieuwe Feiten’. “12 procent gaf aan ergens allergisch voor te zijn, maar op basis van de symptomen en de voedingsmiddelen die ze noemden, vonden we het maar bij 4 procent waarschijnlijk dat het écht zo was. Bij de andere 8 procent pasten de klachten en voedingsmiddelen die ze noemden niet zo bij een voedselallergie.”

Westerlaken – Van Ginkel: “Sommige mensen kregen bijvoorbeeld klachten die pas na een dag ontstaan, of klachten die langer dan een week aanhielden. Dat is heel atypisch. Of ze kregen één plekje, en verder niks. Er gebeuren heel bijzondere dingen bij sommige mensen.”

“Allergie wordt een synoniem van iets niet lekker vinden”

Maar waarom zou je jezelf een allergie aanpraten? “Ik denk niet dat mensen dat expres doen. Maar als ze zich niet lekker voelen, gaan ze terugdenken aan wat ze gegeten hebben. En dan vallen bijzondere dingen op, zoals ijs, of dingen waarvan je wel eens gehoord hebt dat andere mensen er allergisch voor zijn. En dan ga je dat koppelen aan de klachten die je dan hebt. Maar op de momenten dat je geen klachten hebt, denk je niet terug aan dingen die je gegeten hebt, en vaak wordt het dan een heel inconsistent terugdenkpatroon.

Allergie wordt ook een synoniem van iets niet lekker vinden, of iets niet prettig vinden om te eten. Maar een echte allergie is natuurlijk heel wat anders.

“Vervelend voor mensen die echt een allergie hebben”

En is het erg dat mensen zich een allergie inbeelden? “Het is vooral vervelend voor de mensen die echt een allergie hebben, en die daardoor minder serieus genomen worden” zegt Westerlaken-Van Ginkel. Zeker omdat je van sommige allergieën zelfs kan doodgaan, denk bijvoorbeeld aan notenallergie. “Je hoeft maar een heel klein beetje binnen te krijgen om een hele ernstige heftige reactie te krijgen, die dodelijk is. Als iedereen allergisch is voor vanalles en nog wat, wordt het minder serieus genomen.”

Maar hoe los je dat nu op? Hoe kan je jezelf ervan vergewissen of je nu allergisch bent voor kaas of niet? “Ga langs je huisarts. En vertel precies wat er gebeurt” zegt ze. Ook provocatietesten in het ziekenhuis zijn een optie. In het geval je écht allergisch bent, kan men je dan ook een attest geven.

Beluister het integrale gesprek:

Lees ook: