Meer dan de helft van de Chirogroepen niet gemengd

16 september 2015
Een TV-zender die zich specifiek richt op jongens? Nee, daar zijn de luisteraars van Hautekiet niet zo enthousiast over, zo bleek uit de vele reacties tijdens onze uitzending. Maar wist je dat meer dan de helft van de Chirogroepen ook nog altijd niet gemengd is?

"We zien wel een stijging ten opzichte van 5 jaar geleden" zegt persverantwoordelijke Leen Van Vaerenbergh. "Op dit moment is ongeveer 44 à 45 % van de groepen gemengd".

"Dat vind ik ontzettend weinig" zei Jan Hautekiet.

Dat bevestigde Leen, "maar dat wil niet zeggen dat de groepen nooit eens samen spelen".

Bovendien zijn aparte werkingen op sommige plaatsen nu eenmaal beter. "Bijvoorbeeld in steden. Daar kiezen mensen met een allochtone achtergrond liever voor een aparte werking, dan voor een gemengde werking. In sommige culturen is het nu eenmaal niet evident dat jongens en meisjes altijd samen slapen en samen spelen"

De Chiro heeft pas sinds 1978 een eerste gemengde groep, en laat al haar groepen tegenwoordig vrij om zelf te kiezen wat het meest geschikt is in een bepaalde stad of dorp. De kans is dus klein dat de Chiro ooit volledig gemengd zal zijn.

 

Anders is het bij de KSJ waar 90% van de werking gemengd is.

 

REAGEER

Een niet-gemengde jeugdbeweging? Leuk of niet? Discussieer vooral verder!

 

Onze #Chiro was niet gemengd, and I loved it! Mag je nog een plek om lekker girls-only te zijn? #sweetmemories #fun https://t.co/rqRq4w3ndu

— elvidie (@elvidie) September 16, 2015

 

Foto © Flickr.com

Lees ook: Een zender voor jongens: is daar nood aan?

Lees ook: Leve de meisjeschiro

Radio 1 Select