Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld Vandaag

Meer en meer aannemers werken met dagprijzen voor materiaal: "Er is een echte bouwmaterialencrisis aan de gang"

do 8 jul. - 3:47

Ruim 4 op de 10 aannemers geven voor de werken geen vaste prijs meer voor het materiaal. Dat schrijft Het Laatste Nieuws op basis van een rondvraag van de Confederatie Bouw. "Door de evolutie op de bouwmaterialenmarkt kunnen ze niet anders", zegt Véronique Vanderbruggen van de Confederatie Bouw.
Klussen

De Confederatie Bouw spreekt van een echte "bouwmaterialencrisis" op dit moment. "Na de coronacrisis hebben we vastgesteld dat door de economische heropleving de vraag naar bouwmaterialen wereldwijd enorm is gestegen. Dat betekent schaarste, vertragingen bij de levering en stijgende prijzen." Materialen die schaars zijn geworden, zijn onder meer hout en PIR/PUR-isolatie.

"Heel wat aannemers krijgen te horen dat materialen er niet zijn of dat men niet weet wanneer ze geleverd kunnen worden. En de prijzen zijn verdubbeld of verdriedubbeld. Dan is de enige manier om je in te dekken voor eigen schade zorgen dat je een herzieningsclausule inbouwt in het contract (een overeenkomst dat de prijs in de offerte later nog kan worden bijgesteld) of dat je werkt met dagprijzen", zegt Vanderbruggen.

Wat betekent dat concreet die dagprijzen? "Dat houdt in dat de aannemer de prijs die hij betaalt op de dag van aankoop en levering in alle transparantie doorrekent aan de klant." Maar die klant weet dus niet op voorhand wat hij zal moeten betalen en kan voor onaangename verrassingen komen te staan. Bovendien kan ook de timing van de werken onzeker zijn door de huidige leveringsproblemen.

Toch blijft de vraag momenteel erg groot. "De orderboekjes van de aannemers zijn goed gevuld, voor meer dan 6 maanden.  We zitten terug op het niveau van voor corona. Het is duidelijk dat veel mensen plannen hebben om te bouwen of te verbouwen." Een normalisering van de markt wordt pas in 2022 verwacht.

Luister naar Simon November van consumentenorganisatie Test Aankoop

Bron: vrtnws.be en De wereld vandaag

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet