Meer en meer gebouwen worden verwarmd met lichaamswarmte

12 september 2020
©Jarosław Kwoczała (via Unsplash.com)
Wist je dat… alsmaar meer gebouwen worden verwarmd met lichaamswarmte? In Parijs bijvoorbeeld, warmt een appartementencomplex zich aan de lichamen in het metrostation dat zich onder het gebouw bevindt.

“Alle lichamen geven warmte af. En eigenlijk is dit een vorm van systeemintegratie”, begint burgerlijk ingenieur Wim Boydens. “Dat is heel belangrijk vandaag de dag. Bij systeemintegratie worden verschillende systemen en gebouwen aan elkaar gekoppeld. De installaties van die gebouwen worden geconnecteerd.”

Warmtepomp

“Het begint met een functie, zoals de metro in Parijs, waar heel veel mensen samenkomen”, gaat Boydens verder. Hun lichaamswarmte zorgt ervoor dat dat gebouw behoorlijk opgewarmd wordt. De sleutelrol is voor de warmtepomp. Die pomp moet een soort bron zoeken waaruit hij warmte kan halen. En hoe hoger de tempartuur, hoe makkelijk die pomp dat kan.”

Dat heeft blijkbaar een zeer groot effect. “De warmtepomp gaat dan de opgenomen warmte 5 tot 7 keer vermenigvuldigen en transporteert die warmte dan naar het gebouw boven de grond."

Hybridesysteem

Maar enkel verwarming door lichaamswarmte zal in vrieskou waarschijnlijk niet werken. “Als het in de winter heel koud is, kijk je best voor een hybridesysteem waarbij je verschillende technologieën aan elkaar koppelt en ze dan elk inzet wanneer ze effectief de beste score hebben op energie-efficiëntie. Dus je gaat eigenlijk niet één techniek gebruiken, maar een paar combineren. Die zet je dan in wanneer de sterkste zijn troeven kan uitspelen.

Herbeluister het gesprek in Radio 1 Select.

Lees ook: