"Meer Europese solidariteit gewenst!"

23 maart 2020
© Herwig Vergult (Belga)
Huisarts en gewezen senator Patrik Vankrunkelsven staat ervan versteld "dat Europa dag na dag toelaat dat duizenden Europeanen in Italië en weldra in Spanje sterven door het loutere tekort aan intensieve ziekenhuisbedden." In dit opiniestuk pleit hij voor Europese solidariteit. "Moeten we vanuit ons kot toekijken hoe mede-Europeanen creperen?"

Ik sta ervan versteld dat Europa dag na dag toelaat dat duizenden Europeanen in Italië en weldra in Spanje sterven door het loutere tekort aan intensieve ziekenhuisbedden. Vele landen in Europa zoals België en Duitsland hebben overschot aan capaciteit en de kans is klein dat we deze capaciteit ooit volledig zullen nodig hebben, laat staan de volgende dagen.

Vele landen in Europa zoals België en Duitsland hebben overschot aan capaciteit en de kans is klein dat we deze capaciteit ooit volledig zullen nodig hebben

Macron zet het leger in om patiënten over te brengen van het noorden naar het zuiden van Frankrijk. Kunnen wij samen met andere Europese landen echt niet een deel van onze ziekenhuiscapaciteit inzetten om andere Europeanen te redden? Zijn we solidair met getroffenen van een aardbeving waar ook in de wereld? Ja toch. Maakten we tijdens de Eerste Wereldoorlog een verschil in nationaliteit als er soldaten in het veldhospitaal terecht komen? Ik denk het niet.

Welnu, het is terug oorlog. Als er solidariteit nodig is in Europa dan is het nu! Waren de Italianen wat laks in het begin van de epidemie? Wellicht. Maar zij hadden wel de tegenslag het eerste land in Europa te zijn waar het virus toesloeg. Het is de ellende in Italië die België en andere West-Europese landen aanzette om de zaken scherper aan te pakken. We hadden meer geluk. Is dat een reden om nu vanuit ons kot toe te kijken hoe Italiaanse mede-Europeanen creperen?

Waren de Italianen wat laks in het begin van de epidemie? Wellicht. Maar zij hadden wel de tegenslag het eerste land in Europa te zijn waar het virus toesloeg.

Rijke oliemagnaten, Britten die snel een heupprothese willen of Nederlanders voor een harttransplantatie …. bevolken onze ziekenhuizen, maar Italianen in nood moeten sterven. Europese solidariteit moet ook als het moeilijk is! Wij kunnen dat aan!

Patrik Vankrunkelsven, huisarts, gewezen senator.

Lees ook: