Steeds meer kinderen naar de kinderpsychiater

29 september 2018
Kinderen en jongeren doen steeds meer beroep op een psychotherapeut of psychiater. Op tien jaar tijd is het aantal onderzoeken en behandelingen verdrievoudigd, tot meer dan 160.000. “Hoog tijd om kinderen beter te gaan ondersteunen”, zegt kinderpsychiater Lieve Swinnen in De Ochtend.

Drie keer meer psychiatrische onderzoeken en psychotherapeutische behandelingen, volgens gegevens van het Riziv. Een op de vier jongeren loopt risico op zelfdoding, kopt Het Laatste Nieuws. De cijfers liegen er niet om: het gaat niet goed met het welzijn van onze jeugd.

Ruim 30 procent heeft psychische problemen

“Er zijn duidelijk meer psychische problemen”, zegt ook kinderpsychiater Lieve Swinnen, die schrikt van de cijfers. “Waar vroeger 20 procent van de kinderen problemen had, gaat het nu om ruim 30 procent. We kunnen zeker spreken van een toename.”

Uitblinken

“Ouders willen dat kinderen het heel goed hebben, dat is heel mooi, maar dat zorgt ook voor druk. Er zijn heel veel prikkels, er komt heel veel op onze jongeren af. Ze moeten het goed doen op school, ze moeten uitblinken.”

“Kinderen opvoeden is natuurlijk niet gemakkelijk. Ook op ouders komt er heel veel af. We moeten omgaan met sociale media, met keuzes op school. Hoeveel tijd heb je nog om aan je kinderen te besteden? Het is heel complex geworden.”

Hoog tijd om te kijken naar de noden van de kinderen

“Het wordt hoog tijd om kinderen te gaan ondersteunen, te kijken naar wat hun noden zijn. Een van die noden is dat er duidelijk echt contact moet komen. Kinderen zitten steeds meer op hun schermpjes, hebben meer verbindende activiteiten nodig om een goed gevoel te hebben.”

Meerwaarde

Wie op jonge leeftijd bij de kinderpsychiater gaat, is niet noodzakelijk vertrokken voor een levenslang traject. “Het is net een meerwaarde dat we op jonge leeftijd kinderen kunnen helpen om hun vaardigheden te vergroten”, zegt Swinnen.

“Kinderpsychiaters zetten in op veerkracht, willen kinderen sterken maken. We hopen jongeren te helpen met te zien wat hun sterktes zijn en ze zo minder afhankelijk te maken van psychische hulp in de toekomst.”

Herbeluister het interview met Lieve Swinnen hier vanaf minuut 21.

Wie vragen heeft over zelfdoding kan terecht op het gratis nummer van de Zelfmoordlijn, 1813 of op www.zelfmoordlijn1813.be.