Meer konijn eten: "Waarom krijgt het ene dier gratie en het andere niet?"

6 februari 2018
In radiospotjes en kookprogramma’s deze week geen ontsnappen aan … konijnenvlees. Het is de “Week van het Konijn”, daarmee wil het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing de consument aanporren om eens vaker rund, varken, kip te vervangen door konijn. Benoit Van Den Broeck van Animal Rights kan de campagne niet smaken.

Het Vlaams Centrum voor Agro- & Visserijmarketing promoot deze week het vlees van konijnen. De consumptie van konijn loopt immers sterk achteruit, vooral bij jonge mensen en gezinnen. Begrijpelijk, omdat konijnen aaibare dieren zijn, net als honden en katten. Hoeveel gezinnen met kinderen hebben immers geen konijn als huisdier? Logisch dat je je beste vriend niet de keel wil oversnijden en in de pot stoppen.

Vreemd wel dat het ene dier wel in aanmerking komt voor onze gratie, en het andere niet. Wat mij betreft hoeft geen enkel dier te sterven, zeker als je weet dat het ook op een plantaardige manier kan. Ondertussen blijft de Vlaamse Overheid maar geld pompen in het promoten van vlees. Enkele maanden geleden moest rundvlees ook al worden gepromoot.

De cijfers leren ons dat belgen steeds minder vlees eten, we doen het zelfs zeer goed in vergelijking met de rest van Europa. Een positieve trend, die alle steun verdient. Ik hoop dat de Vlaamse overheid het geweer van schouder verandert en de toekomst gaat promoten. Die zal volgens mij plantaardig worden.