Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Meer maskers, gegevens achterlaten in horeca en extra maatregelen op lokaal niveau

do 23 jul. - 0:39

Mondmaskers dragen wordt vanaf zaterdag verplicht in drukke winkelstraten en op andere drukke plaatsen. Ook in horecazaken zullen klanten een masker moeten dragen zo lang ze niet aan hun tafel zitten, en één iemand per tafel zal ook zijn gegevens moeten achterlaten. Dat zijn de algemene maatregelen van de Veiligheidsraad, nu de besmettingscijfers al meer dan twee weken stijgen.
Sophie Wilmès (MR)

Steden en gemeenten zullen zelf verder kunnen gaan, en lokaal extra maatregelen kunnen invoeren als ze met een opflakkering te maken krijgen.  We zullen vanaf zaterdag meer mondmaskers zien in ons straatbeeld. In drukke winkelstraten en op andere drukke plaatsen worden ze verplicht. Op café of op restaurant moet u verplicht een masker dragen als u zich verplaatst, bijvoorbeeld wanneer u binnenkomt of weggaat en bij een toiletbezoek. Eens u aan een tafel zit, mag het masker af.

Lokale besturen moeten nu een lijst opstellen van de plaatsen waar u een masker moet dragen. Dat kan eventueel aangeduid worden met een soort "verkeersbordje", suggereert viroloog Marc Van Ranst.

Ter herinnering, maskers waren al langer verplicht op het openbaar vervoer en bijvoorbeeld in kapsalons. Sinds twee weken moet u ze ook dragen in winkels, bioscopen, theater- en concertzalen, musea, bibliotheken en bankkantoren.

De contactbubbel blijft ongewijzigd. Iedereen mag nog steeds 15 mensen per week ontmoeten op minder dan anderhalve meter afstand. Experten hadden aangeraden om dat aantal te verlagen naar 10, maar de Veiligheidsraad is hen niet gevolgd. 

Premier Sophie Wilmès (MR) benadrukt wel dat we minder sociale contacten moeten hebben, maar het komt er vooral op aan om de maatregelen die nu al gelden, na te leven. 

"Als iedereen zich strikt houdt aan de bubbel van 15 kunnen we onze sociale bubbel, die zo belangrijk is voor ons, behouden", zei de premier. Viroloog Marc Van Ranst betreurt alvast dat er geen aanpassing komt. "Van 15 naar 10 gaan was een veel sterker signaal geweest", zegt hij.

Eén iemand per tafel laat gegevens achter op restaurant en op café

In horecazaken zal één iemand per tafel zijn of haar contactgegevens (naam en e-mailadres of telefoonnummer) moeten achterlaten. Minister van middenstand Denis Ducarme (MR) had nochtans voor aanvang van de Veiligheidsraad laten verstaan dat die maatregel niet in orde zou zijn met de privacywetgeving.

Maar volgens Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) moet daarvoor geen aanpassing gebeuren aan de privacywetgeving: "In Duitsland en Frankrijk doet men het al en zij zijn aan dezelfde Europese regelgeving onderworpen. Het is een kleine inspanning en geen grote aantasting van de privacy, denk ik."

"Tegen zaterdag zal een formulier beschikbaar zijn op de website van de FOD Economie", zegt Wilmès. Er komen ook meer controles om te kijken of de maatregelen in de horeca worden nageleefd.

Formulier invullen als je van reis terugkeert

Iedereen die van reis terugkeert, of dat nu uit een risicogebied is of niet, zal verplicht een formulier moeten invullen op het internet. De manier waarop je terugkomt (met de trein, de auto of het vliegtuig) zal daarbij geen verschil maken. Dat formulier zal binnen een paar dagen beschikbaar zijn, zegt de premier.

Wilmès riep ook nog eens op om de regels ook op reis goed na te leven: "We hebben allemaal verontrustende filmpjes gezien van feestjes met toeristen rond het zwembad of op straat. Verpest voor een paar uur ontspanning niet alle inspanningen die u tot nu toe heeft geleverd", klonk het.

Steden en gemeenten kunnen extra maatregelen nemen

Steden en gemeenten zullen zelf extra maatregelen kunnen nemen. Daarvoor is door de verschillende regio's een soort “menukaart” opgesteld, afhankelijk van de lokale situatie. Die maatregelen kunnen gaan van bezoekers beperken of verbieden in woonzorgcentra en in ziekenhuizen, een avondklok, samenscholingen verbieden (eventueel met een leeftijdslimiet), tot het sluiten van de horeca en de quarantaine van een volledige wijk, een dorp, of zelfs een stad.

Die beslissingen moeten altijd worden genomen in overleg met het federale niveau en met de gouverneur. Burgemeesters hadden gisteren kritiek, en noemden de procedure omslachtig. "Ik denk dat men overdrijft", reageert minister-president Jan Jambon (N-VA). "Als men de cafés in één gemeente sluit, dan zal men gewoon naar de gemeente ernaast gaan. Het is toch logisch dat de gouverneur dan mee in de gaten houdt wat lokale besturen beslissen? We communiceren ook niet meer per postduif, dat kan vandaag eenvoudig per email. Ik vraag mij af of dat administratief zo zwaar is", zegt hij.

Nachtwinkels sluiten om 22 uur

Nachtwinkels gaan verplicht om 22 uur ’s avonds dicht. Nu sluiten ze net als de horeca om 1 uur ’s nachts, maar dat sluitingsuur wordt dus vervroegd. Zo wil de Veiligheidsraad voorkomen dat mensen vlak voor de sluiting van de cafés nog iets te drinken halen in een nachtwinkel, en dan verder doorzakken op straat.

Voorlopig geen versoepelingen meer

Het is duidelijk dat versoepelingen er niet meer inzitten. Vanaf 1 augustus zouden beurzen en salons mogen openen, en zou het aantal bezoekers op evenementen worden opgetrokken (naar 400 binnen, en 800 buiten). Ook op recepties na trouwfeesten zouden er meer mensen worden toegelaten. Maar die versoepelingen, de zogenoemde fase 5, kan nu zeker niet ingaan.

Meer op vrtnws.be

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet