Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Meer mensen met beperking hebben gewone job, "maar er zijn nog te veel vooroordelen"

vr 27 mei - 5:37

Meer en meer mensen met een beperking vinden hun weg naar de reguliere arbeidsmarkt. Dat blijkt uit een onderzoek van HR-dienstenbedrijf Acerta bij dertigduizend bedrijven. Toch blijft het aandeel werknemers met een beperking zeer beperkt. “Er zijn nog te veel vooroordelen, er is een mentaliteitswijziging nodig bij bedrijven”, klinkt het.
Blinde Man  met hond

Doe gerust eens de oefening op het werk. Ziet u veel mensen met een beperking rondom u? Amper, zo blijkt. Slechts 1 op de 409 werknemers op de reguliere arbeidsmarkt heeft een beperking. Toch zit hun aantal in de lift. De voorbije vijf jaar zijn er bijna tien procent meer mensen met een beperking aan het werk op de Belgische arbeidsmarkt. Het gaat dan vooral om mensen met een fysieke of mentale beperking, die omwille van hun handicap niet elke job kunnen uitvoeren.

Als ze hun weg vinden naar de reguliere arbeidsmarkt, gaan ze vooral aan de slag in de dienstensector (0,27%), de horeca (0,26%) en de social profit (0,24%). De horeca noteert de grootste stijging in de voorbije vijf jaar (+33%), gevolgd door de logistiek- en transportsector (+21%) en de metaal- en maakindustrie (+21%). Hinken nog achterop: de sectoren interim en dienstencheques (0,05%) en chemie, farma en energie (0,06%). Daar zijn het minste werknemers met een beperking tewerkgesteld. 

Ellenlange zoektocht naar werk

Waar knelt het schoentje? "Er zijn nog een aantal vooroordelen. Zo lijkt het alsof er veel gezorgd moet worden voor mensen met een beperking, maar wat ze minder zien zijn de troeven van die mensen. Er zit heel wat onontgonnen talent in die groep", zegt Georgia Venetakis van Acerta. Zij is zelf blind, en werkt als recruiter voor de dienstverlener. "Ik vind dat mijn handicap gerust gezien mag worden. Ik hoef niet alleen de telefoon op te nemen als blinde, ik voer ook live gesprekken met kandidaat-werknemers. Zij mogen gerust zien dat ik daar als blinde perfect toe in staat ben".

Toch is het vaak een ellenlange zoektocht naar een job. "Ik hoor daar veel verhalen over, zowel van mensen met als zonder diploma. Het kan bijzonder lastig zijn om werk te vinden, als je een beperking hebt."

Werkgevers zijn ook niet altijd goed op de hoogte, zegt Acerta. Er zijn natuurlijk wel aanpassingen nodig aan de infrastructuur, maar dat hoeft niet persé veel te kosten. "Er bestaan subsidies die bedrijven ondersteunen om het werk toegankelijk te maken. De Vlaamse tewerkstellingsdienst VDAB komt ook tussen in de aanpassing van arbeidsgereedschap en arbeidsposten. En in Vlaanderen kan de werkgever een percentage van het loon terugbetaald krijgen". 

Kleine organisaties doen het beter

Nog opvallend: vooral kleinere bedrijven hebben mensen met een beperking in dienst. “Kleinere organisaties zijn vaak iets persoonlijkers en kunnen meer persoonlijke begeleiding voorzien voor mensen met een beperking”, zegt Georgia Venetakis. “Dankzij de subsidies hebben ze de mogelijkheid om die extra werkkracht aan te nemen, en aangezien de functies in kleine bedrijven niet altijd strak afgelijnd zijn, kunnen de rollen ook wat beter verdeeld worden.”

Bron: vrtnws.be en De ochtend

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet