Meer obesitas dan honger in de wereld

15 juni 2016
De meeste mensen associëren ondervoeding met honger, ondergewicht, groeiachterstand en groeiachterstand. Maar volgens het Global Nutrition Report 2016 moet die definitie herzien worden. In de toekomst kunnen we beter praten over 'wanvoeding'.

"We zagen het aankomen"

Professor Theo Niewold, Hoogleraar voeding en gezondheid aan de KUL liet zijn licht schijnen op het rapport

"We zien al een tijdje dat we de strijd tegen ondervoeding aan het winnen zijn. Zeker in gebieden als Afrika en Azië. In China zien we bijvoorbeeld dat ze er de afgelopen tien jaar in geslaagd zijn om 400 miljoen mensen uit de armoede te tillen. Maar door de toenemende welvaart nemen ook de 'welvaartsziekten' toe."

door de toenemende welvaart nemen ook de 'welvaartsziekten' toe

Die welvaartsziekten zijn onder andere kanker, obesitas en diabetes.

"Je kan stellen dat overal waar de welvaart toeneemt, ook obesitas opkomt. Mensen kunnen nu niet alleen méér eten, maar ze gaan ook van zware industrie naar zittend werk en moeten minder uren kloppen. En natuurlijk is de wagen een ongelooflijk belangrijke factor. 

Wanvoeding

Zowel onder- als overvoeding zijn dus gevaarlijk. Het nieuwe probleem is dus niet zozeer ondervoeding, maar wanvoeding. 

"Het is niet gezegd dat je alle voedingsstoffen binnen krijgt, ook al heb je heel veel vetoverschot.it Vamine- en ijzergebrek zijn nog altijd belangrijke problemen. Maar in het rapport komt wel naar voren dat dat toch nog altijd voor het grootste deel het geval is in arme landen... 

Vraag is natuurlijk: wat kunnen we doen aan dat probleem van 'wanvoeding'? Volgens Professor Niewold is dat een moeilijke uitdaging.

De honger aanpakken is 'makkelijker' dan obesitas aanpakken

"De honger aanpakken is 'makkelijker' dan obesitas aanpakken. Het verschil is dat honger oplossen de economie stimuleert, terwijl obesitas aanpakken slecht is voor de industrie. Obesitas is op een bepaalde manier 'big bussines'."

Meer weten?

http://www.bbc.com/news/health-36518770

http://www.dailymail.co.uk/health/article-3640333/Obesity-boom-rise-malnutrition-Poor-nutrition-affects-1-3-people-world.html

Radio 1 Select