Meer seksuele dienstverlening in de zorgsector: "Mensen met een beperking hebben nood aan intimiteit"

6 maart 2020
Seksuele dienstverlening in de zorg ‘boomt’. Dat blijkt uit cijfers van de organisatie Aditi, een vzw die oudere mensen of mensen met een beperking helpt als ze nood hebben aan intimiteit of seks.

Vorig jaar stapten 20 procent meer mensen naar Aditi om aan hun verlangens te voldoen. Het aandeel van vrouwen met een beperking is klein en dat verdient aandacht, want ook zij hebben nood aan intimiteit.

Saskia is 37, ze heeft een spierziekte en daardoor ook een heel beperkte bewegingsvrijheid. “Iedere spier in mijn lichaam is aangetast, op mijn 14de ben ik in een rolstoel beland”, vertelt ze in ‘Achter de feiten’.

“Ik heb al verschillende relaties gehad, dus ik weet wat het is om iemand te hebben waarmee ik intiem kan zijn, waardoor ik het ook mis. Ik kan zelf niets meer, ook geen zelfbevrediging, en dat is enorm frustrerend.”

Na een tijdje begon ik de band met mijn eigen lichaam volledig te verliezen

“Na een tijdje begon ik de band met mijn eigen lichaam volledig te verliezen. Ik kreeg zelfs het gevoel dat andere dienstverleners of verplegers mijn lichaam meer kenden door mij te wassen of te helpen om naar het toilet te gaan.”

“In het begin wou ik geen seks ‘an sich’, dat deel ik liever met iemand die ik graag zie. Ik had al veel gehoord van tantramassages, dus dan heb ik dat geprobeerd. Maar de klik was er niet en ik bleef nadien meer met frustraties zitten.”

“Even later brachten ze me in contact met Rik. Dat ging heel goed, ik kon heel duidelijk zeggen wat ik wou, en dat werkte.”

Mensen met een beperking hebben nood aan intimiteit, en kunnen het niet overal krijgen

“Ondertussen ben ik al vier jaar aan het werk bij Aditi”, vertelt Rik. “Uit overtuiging, want mensen met een beperking hebben ook nood aan een bepaalde vorm van intimiteit en dat kan niet zomaar overal verkregen worden.”

“We zijn geen reguliere sekswerkers, er is een groot verschil want we doen niet enkel een intieme dienstverlening, maar ook een zorgverlening.”

“Kennis over tantramassages is wel belangrijk, want bij personen met een beperking draait het niet alleen om de vagina of de penis, ook de rest van het lichaam kan sensitief zijn.”

“Het leuke is de diversiteit. Je hebt zoveel mensen met verschillende beperkingen. Elke persoon is anders.”

Eens je in een rolstoel zit is het gedaan

Ook Michelle maakt gebruik van Aditi. “Voor mijn operatie had ik aan elke vinger drie of vier aanbidsters, maar eens je in een rolstoel zit is dat gedaan. Niemand bekeek me nog.”

Ook Saskia beleeft hetzelfde. “Als je een zware beperking hebt is het gewoon moeilijker om aan een partner te geraken. De meeste mensen zien mij niet als iemand waarop ze zouden kunnen vallen.”

“Een tijd geleden was ik aan het chatten via datingsites om iemand te leren kennen. Vaak krijg je meteen vragen als ‘Hoe lukt dat bij u?’, ‘Kan je alles?’. Iedereen denkt meteen dat seks om één of andere reden niet lukt, dat het niet nodig is of niet waardevol is voor mij.”

Ook ouderen hebben behoefte aan intimiteit

Marie is 55, werkt in de zorgsector, maar ‘s avonds werkt ze als seksuele dienstverlener voor hoogbejaarde mannen.

“Ik ben begonnen uit frustratie”, vertelt ze. “Ik werk in de zorgsector, en dan kom je op de werkvloer heel vaak mensen tegen die nood hebben aan aanraking.”

“Vaak is één van de beide partners overleden na een huwelijk van tientallen jaren. Die mensen hebben zo lang samen geslapen en op een bepaald moment valt dat weg. Dan is er een honger naar huidcontact.”

“Dat wil niet meteen zeggen dat het over seks gaat. Als je fysiek in staat bent om te penetreren kan dat, maar vaak gaat dat niet meer. Meestal gaat het om sensualiteit, erotiek, voelen en gevoeld worden.”

Ook vrouwen hebben nood aan de dienst, maar die zijn momenteel in de minderheid. “Het idee dat vrouwen enkel en alleen betrekking mogen hebben om de voortplanting te waarborgen zit er bij die generatie nog heel vaak sterk ingebakken. Maar de volgende generaties gaan er wel nood aan hebben.”

Beluister de volledige uitzending:

Lees ook: