Meer weer? Ander weer! Ontdek het nieuwe weerbericht van de VRT

10 april 2017
Het weer, het is zowat het belangrijkste gespreksonderwerp tussen vrienden, kennissen, collega’s of onbekenden op straat. En vandaag misschien nog iets meer dan anders, want "Het weer" op de VRT ziet er vanaf vandaag helemaal anders uit. Nieuwe hoogstaande technologie, nog meer feiten en heldere informatie. Maar… met dezelfde vaste waarden: Sabine Hagedoren en Frank Deboosere. Ontdek samen met hen wat er allemaal verandert.

"Morgen ben ik er weer, met… ander weer!" Het zou een citaat van Frank Deboosere kunnen zijn van gisteren, want vandaag krijg je een ander weerbericht op de buis. En "anders" is een understatement.

Het zal dag en nacht verschil zijn. Weg met de oude bestofte technologie, welkom in de nieuwe virtuele weerstudio. De VRT gaat voor een compleet opgefrist weerbericht. Hoogstaande technologie zal "Het weer" een eigentijdse look geven. Voor het eerst wordt het datasysteem gekoppeld aan virtuele technologie en de kijker zal nog meer ondergedompeld worden in het weer van de dag dankzij beelden en foto’s.

Frank en Sabine zullen de kijkers ook nog meer feiten kunnen voorschotelen. Ze zullen voortaan ook verder vooruitblikken, zes dagen in plaats van vier nu; volgens Deboosere op vraag van de kijkers. "Verder vooruitblikken houdt wel meer risico in natuurlijk, maar dit doen we echt op vraag van onze kijkers. We bedienen hen ook met extra informatie als dat relevant is: we gaan al eens dieper in op een actueel weerfenomeen of richten de blik op uitzonderlijk weer ergens anders in de wereld."

Door de nieuwe look van "Het weer" zullen de kijkers het weer ook zelf kunnen beleven, belooft Deboosere. "Je zal in de huiskamer echt kunnen ervaren hoe het weer vandaag was. Op een mooie lentedag zal het licht anders zijn dan op een donkere herfstdag bijvoorbeeld. We beginnen ’s avonds met een bewegend beeld van de dag, zodat je als kijker het weer echt aanvoelt."

Volledig automatisch

De nieuwe studio wordt niet alleen voor de kijkers een grote aanpassing, ook voor de weerman en weervrouw zelf. De studio is volledig geautomatiseerd: Frank en Sabine sturen alles zelf en elke stap die ze zetten heeft een impact op het beeld achter hen.

Door alle technische snufjes in een volledige green key-studio hebben we het weerbericht echt zelf in handen en bedienen wij alle knopjes.

Alles in handen hebben, heeft echter ook zijn gevolgen. "We zullen er dus echt ons hoofd moeten bijhouden. Als ik een beetje naar links stap, dan wordt onmiddellijk door de computer berekend hoe het beeld achter mij moet zijn."

"Het is nog een beetje wennen, maar het voelt zo goed aan", zegt Deboosere. "Het is zeker al tien jaar geleden dat "Het weer" nog eens een grondige facelift kreeg, dus heel fijn dat we nu voluit deze eeuw binnenstappen." De weerman en weervrouw zijn naar eigen zeggen goed voorbereid, toch zal het een spannende dag worden, geeft Hagedoren toe. "Een nieuwe lente met een vernieuwd weerbericht geeft mij een eerste schooldaggevoel. Ook al ben ik zeer goed voorbereid, uitgerust en trek ik mijn beste kleren aan, het blijft erg spannend."

Kijker meer betrekken via #vrtweer

De VRT wil de kijkers ook nog meer betrekken bij het nieuwe weerbericht. Frank en Sabine zullen als vanouds nog altijd weerfoto’s brengen en hopen daarvoor meer dan vroeger op de inbreng van de kijkers. "Met de hashtag #vrtweer nodig ik iedereen van harte uit om zijn foto’s te posten", zegt Deboosere. "Vanuit West- en Oost-Vlaanderen is de respons nu al heel groot, maar we hopen op nog wat meer foto’s van de Antwerpenaren en de Limburgers."

En die foto’s hoeven echt niet alleen bij stralend weer genomen te worden, integendeel. "Het is belangrijk dat we niet alleen goed-weerfoto’s krijgen, of met een prachtige zon bijvoorbeeld. Om het weer van de dag accuraat in beeld te brengen in dit land, hebben we uiteraard ook foto’s nodig op regenachtige of grijze dagen. Die zijn dus zeer welkom."

Het gloednieuwe weerbericht is vandaag voor het eerst te zien om 13.31 uur op Eén, vlak na "Het Journaal".