Meest technologische zomerspelen ooit van start, met dank aan het coronavirus

20 juli 2021
Van virtual reality tot zelfrijdende busjes, de coronapandemie heeft een hele resem technologische innovaties versneld die we tijdens de Olympische Spelen van Tokio te zien zullen krijgen. Het is de bedoeling om het evenement meeslepender te maken voor de sportfans. Want die zijn door het virus genoodzaakt om het spektakel voor het beeldscherm thuis te volgen.

Ook vóór het coronavirus roet in het eten gooide, moesten dit de meest geavanceerde Olympische Spelen allertijden worden. Op het ogenblik dat het coronavirus in december 2019 in China de kop opstak, ging ik nietsvermoedend in Tokio een kijkje nemen naar wat het land te bieden zou hebben.

Met zelfrijdende taxi's en robotpolitiemannen wou Japan in 2020 de wereld laten zien hoe het nog steeds toonaangevend kan zijn op het vlak van technologie. Enkele maanden later ging de wereld op slot, en werden de zomerspelen uitgesteld.

Die beslissing leek aanvankelijk een serieuze streep door de rekening van de organisatie. Maar de bedrijfspartners van het IOC kwamen snel tot het besef dat ze met nieuwe technologische toepassingen betere én coronaveilige spelen konden organiseren. Tegelijk stonden ze voor de uitdaging om de sportbeleving voor de miljoenen kijkers thuis naar een hoger niveau te tillen. Of hoe corona een handje hielp.

Zelfrijdende busjes, gezichtsherkenning tegen corona, dienstrobots in alle maten, sensationele sportbeleving dankzij VR... Lees er alles over in een bijdrage van Tom Vandeweghe op vrtnws.be

Luister naar Tom Vandeweghe in De wereld vandaag via Radio 1 Select