Charlie Chaplin: meester-verteller zonder woorden

5 juli 2018
Snorretje, bolhoed, wandelstok: de attributen van Charlie Chaplin zijn even bekend als zijn fratsen in filmklassiekers als ‘The dictator’ of ‘Modern times’. #Weetikveel zoomt in op de carrière en het turbulente privéleven van een van de allergrootste sterren van het witte doek.

En daar valt wel één en ander over te zeggen. Want Chaplins leven stond bol van de controverses. Hij kreeg herhaaldelijk het verwijt van landverrader naar zijn gebolhoede hoofd geslingerd, omdat hij niet ging vechten voor zijn vaderland Engeland in de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog. Ach, kan je iemand verwijten dat hij liever films gaat maken in Amerika?

Zeker niet als dat ook succes oplevert. Veel succes. Chaplin werd al jong een wereldster, van China tot Frankrijk. Stomme films zijn dan ook voor iedereen te begrijpen. In het vaudevilletheater had hij leren vertellen zonder woorden. En dus betekende de komst van de geluidsfilm op z’n zachtst gezegd een uitdaging.

En of hij daarmee nog niet genoeg aan zijn hoofd had, kwam Chaplin later op het beruchte lijstje van mogelijke communisten terecht. Hij had inderdaad linkse sympathieën. En dan waren er nog de vier (4) huwelijken, de affaires… en zijn gestolen lijk.

Matthijs De Ridder, nog zo’n meesterverteller, is een echte ‘Chaplinoloog’. Hij schreef met De eeuw van Charlie Chaplin een prachtig, veelgeprezen boek over de acteur, en doet het verhaal van diens turbulente leven bij ons nog eens in #Weetikveel.

Herbeluister de uitzending