Megaproces tegen Japanse krant vanwege artikels over troostmeisjes

2 februari 2015

'Geschiedenis is de leugen die het heden vertelt om het verleden zin te geven' schreef Paul Verhaeghen in Omga Minor, zijn magnum opus over (onder meer) geweld in de Tweede Wereldoorlog.

Het citaat viel toen we het over 'troostmeisjes' hadden. Dat is een eufemisme voor de seksslavinnen die Japan tijdens WOII ter beschikking stelde aan haar soldaten.

Het bestaan van de ‘troosthuizen' en 'troostmeisjes' werd jarenlang geweerd uit het Japanse openbare leven en uit de geschiedenisboeken. Het land heeft ruim een halve eeuw volgehouden dat het om meisjes en vrouwen ging die zich vrijwillig aanboden.

Maar in 2001 zijn keizer Hirohito en verschillende hooggeplaatste militairen op het Tokio-tribunaal in Den Haag schuldig bevonden aan het inrichten en uitbaten van bordelen waar vrouwen werden vastgehouden en gedwongen tot seks met militairen.

Kennelijk zijn de Japanners nog lang niet in het reine met het oorlogsverleden, want ruim 10.000 mensen dagen Asahi Shimbun - de tweede grootste krant van het land - voor de rechter vanwege een reeks artikelen over de troostmeisjes.

Ze pikken het niet dat de krant aan nestbevuiling doet. En al helemaal niet dat er gesuggereerd wordt dat heel wat landgenoten verwekt zijn door oorlogsverkrachting.

Opmerkelijk, het gaat om artikels uit de jaren '80...