Mein Kampf opnieuw in de Duitse boekhandel?

19 oktober 2015
Mein Kampf mag sinds het einde van WOII in Duitsland niet meer worden gedrukt. De geallieerden hadden het zo geregeld dat de auteursrechten toekwamen aan de deelstaat Beieren. Sindsdien verbiedt de Beierse overheid om evidente redenen de publicatie. Eind dit jaar vervallen de auteursrechten ...
Mein Kampf was een absolute bestseller: tot het verbod zijn er 12 miljoen exemplaren van verkocht. En de discussie over de herpublicatie woedt al langer in Duitsland, ook in kringen die geen heimwee hebben naar de tijd van de Alte Kameraden.
 
Het Institut fur Zeitgeschichte in Munchen brengt alvast een geannoteerde, 1900 pagina's dikke wetenschappelijke versie uit, in de hoop neonazi’s en/of Pegida het gras voor de voeten te rijden. De annotaties nemen meer tekst in beslag dan het oorspronkelijke gebazel van Hitler, en kost 60 euro...
 
In Joodse kringen is dat initiatief niet enthousiast onthaald: "Hoe kan je nu een monoloog van 800 pagina's die Hitlers krankzinnige wereldbeeld weergeeft van commentaar voorzien? Na elke regel 'Hier heeft Hitler het fout' of 'Hitler gaat hier compleet uit de bocht' toevoegen?" vroeg prof dr Wolfgang Benz van het Zentrum für Antisemitismusforschung zich af.
 
Is de vrees dat Mein Kampf 70 jaar na datum opnieuw een bestseller wordt terecht? We vragen het aan iemand die de auteur van 'Mein Kampf – Die Karriere eines deutschen Buches' persoonlijk kent.

Radio 1 Select