Meisje dat zelfmoord wilde plegen maakt grote indruk op actrice Sara De Bosschere

16 oktober 2015
Vorige week dinsdag viel in Gent een student van het dak. De stad Gent lanceerde daarna een oproep: "Doe iets, grijp in, als je vriend iets gevaarlijk gaat doen". Maar wat wat doe je dan, in die fractie van een seconde?

Actrice Sara De Bosschere maakte zelf iets gelijkaardig mee. Op weg naar Antwerpen zag ze een meisje op de balustrade van een brug staan en maakte rechtsomkeer om in te grijpen. Ze vertelt aangedaan wat ze toen meemaakte:

 

"Op het moment dat je in actie schiet, reageer je in een soort oerinstinct. Het was een heel tragisch beeld. Gewoon een jonge, gezonde griet. Dat beeld zal ik nooit meer vergeten. Alles staat op zo'n hoogspanning, ze kan onmiddellijk loslaten, of haar voeten kunnen wegglijden. In welke manier hou je hier contact zonder te veroorzaken dat ze loslaat? Achteraf besefte ik dat het meisje in kwestie waarschijnlijk zelf niet meer kon reageren. Zij kon ook niet meer terug."

 

Uiteindelijk slaagt ze erin om de naam van het meisje te weten te komen. Daardoor had Sara het gevoel dat ze haar in de realiteit kon houden. Ze probeert met het meisje te converseren terwijl haar vriend Koen de hulpdiensten verwittigt, die zeer stil naderen. Een professioneel team van de politie kan haar uiteindelijk overmeesteren. 

 

Ze eindigt met een grote boodschap voor iedereen die overeen komt met de oproep van de stad Gent:

Ik denk dat het een soort verantwoordelijkheidsgevoel moet zijn. Durf erop afgaan. Geloof in het feit dat je contact kan maken met iemand.

 

Zit je zelf met vragen of wil je een verhaal kwijt? Je kan altijd terecht op de zelfmoordlijn 1813 en op zelfmoord1813.be

Foto © Cobra.be