Meisjes aan de macht: dit wist je nog niet over de vrouwelijke artiesten uit de LageLandenLijst

2 oktober 2020
Wist je al dat Liesbeth List eigenlijk Elly Driessen heette? En dat Yasmine haar artiestennaam dankte aan Duran Duran? Het zijn maar enkele van de vele boeiende weetjes die we hebben opgelijst over de LageLandenLijst. Om mee uit te pakken bij je vrienden en familie.

'Gelukkig zijn' heette eerste 'Walking in Lee Jeans'

In 1970 en 1971 probeerde Ann Christy vergeefs afgevaardigd te worden voor het Eurovisiesongfestival (o.a. met ‘Dag Vreemde Man’). Uiteindelijk lukte het haar in 1975 en eindigde ze 14de met ‘Gelukkig zijn’. Een nummer geschreven door Mary Boduin (van wie ze ook ‘Dag Vreemde Man’ kreeg). ‘Gelukkig zijn’ heette eerst ‘Walking in Lee Jeans’, want Mary Boduin maakte het in opdracht van een internationale spijkerbroekengigant. Ann Christy vond het zo goed dat ze van Lee Jeans toestemming vroeg om het zelf uit te mogen brengen. Voor de commercial werd dan maar beroep gedaan op een Britse zangeres, Clare Torry. Die werd wereldberoemd als de stem op ‘The Great Gig in the Sky’ van Pink Floyd.

In ‘Byloo’ ontdekten we onlangs dat behalve Mary Boduin ook dat de ouders van VRT-journalist Peter Verlinden liedjes schreven voor Ann Christy. Onze collega Peter ging daardoor in zijn jonge jaren nog dansen met Ann Christy.

(lees verder onder de foto)

Ann Christy
Ann Christy

De Pastorale, van Elly Driessen en Didi Snellen

Deze editie van de LageLandenLijst wordt de eerste die Liesbeth List niet meer levend meemaakt. Ze overleed 25 maart jongstleden en werd door de coronamaatregelen in intieme kring begraven. Eigenlijk heette ze Elly Driessen. Ze werd in een concentratiekamp geboren (opgesloten door de Japanse bezettingsmacht in Indonesië). Als haar moeder na de oorlog uit het leven stapt en het niet klikt met haar nieuwe stiefmoeder, groeit ze verder op in het pleeggezin van vuurtorenwachter List op Vlieland. Vandaar haar artiestennaam en de band met Ramses Shaffy die ook in een pleeggezin werd opgevoed. Zijn nieuwe naam was trouwens Didi Snellen, maar als zanger greep hij wel terug naar zijn geboortenaam Ramses Shaffy.

(lees verder onder de foto)

Liesbeth List en Ramses Shaffy (© Nationaal Archief, via commons.wikimedia.org)
Liesbeth List en Ramses Shaffy (© Nationaal Archief, via commons.wikimedia.org)

Viraal dankzij The Chainsmokers

Suzan en Freek kennen we bij Radio 1 niet zo goed, maar het koppeltje doet ons geloven in de ware liefde. Ze zijn al samen vanop de middelbare school en waren nooit van plan om beroemd genoeg te worden voor de LageLandenLijst. Voor de lol maakten ze op Facebook ‘gesuzanenfreekte’ 1 minuutversies van wereldhits. Als The Chainsmokers hun bewerking van ‘Don’t let me down’ delen met de massa volgers van het Amerikaanse DJ-duo omdat ze Suzan en Freek ‘wow’ vinden, breken ze onverwacht helemaal door.

En toch geloof je nog altijd dat je Suzan en Freek op een lang weekend in de Nederlandse Achterhoek ergens op een veldwegeltje kan tegenkomen, terwijl ze verliefd in elkaars ogen kijken.

(lees verder onder de foto)

Suzan en Freek
Suzan en Freek

Yasmine Le Bon

Yasmine evolueerde in haar carrière van ‘Tien om te zien’ naar samenwerkingen met Thé Lau en Stef Kamil Carlens. Ze hield als Hilde Rens (haar echte naam) evenveel van George Michael als Leonard Cohen, al coverde ze alleen van de laatste songs. In haar jeugd was ze ook fan van Ann Christy, Joni Mitchell en Duran Duran. Hilde werd trouwens Yasmine omdat Simon Le Bon van Duran Duran trouwde met het model Yasmin Parveneh (een huwelijk dat al 35 jaar stand houdt).

In de LageLandenLijst staat Yasmine met ‘Porselein’, dat (zeker als je weet hoe ze breekbaar aan haar einde kwam) op haar lijf geschreven lijkt. Sterk, want componist Stefaan Fernande (ook bekend van veel Clouseauhits) had Yasmine nooit ontmoet toen hij ‘Porselein’ bedacht. Maar Hilde Rens herkende zich erin.

(lees verder onder de foto)

Yasmine (© Dirk Waem, Belga)
Yasmine (© Dirk Waem, Belga)

Wat is jouw Top 3? Stem nu

Uiteraard staan er nog veel meer (vrouwelijke) artiesten in de longlist. Scroll er gerust eens door, en vergeet daarna niet te stemmen. Dat doe je hier: