Meisjes lijken steeds jonger te puberen: "We zien al meisjes tussen 7 en 8 jaar die borsten krijgen"

13 februari 2020
©sweetlouise (via Pixabay.com)
De puberteit voor meisjes begint gemiddeld gezien een jaar vroeger dan 40 jaar geleden. Dat blijkt uit een studie die verschenen is in het vakblad Jama Pediatrics. "We zien vrij vaak meisjes die tussen de 7 en 8 jaar al wat knobbeltjes voelen onder de tepels", zegt Martine Cools, endocrinoloog aan het UZ Gent. "Maar dat betekent niet altijd dat de puberteit al begint."

De puberteit begint gemiddeld gezien tussen de 8 en 13 jaar voor meisjes en tussen de 9 en 14 jaar voor jongens. Uit verschillende studies blijkt dat dit de laatste decennia wat aan het verschuiven is. Volgens een recent onderzoek verschenen in het vakblad Jama Pediatrics is de leeftijd bij meisjes de laatste 40 jaar met een jaar opgeschoven.

"Het is zo dat de borstontwikkeling soms wat vroeger op gang komt dan vroeger", zegt Martine Cools, endocrinoloog aan het UZ Gent in 'Nieuwe Feiten'. "We zien vrij vaak meisjes die tussen de 7 en 8 jaar al wat knobbeltjes voelen onder de tepels." Al benadrukt ze dat dit niet altijd een teken is van het begin van de puberteit.

Soms is de borstvorming er al, zonder dat de puberteit echt van start gaat

"De puberteit is niet alleen de borstvorming, maar ook een snelle groeispurt, de verandering van de lichaamsvorming en de groei van de baarmoeder", zegt Cools. "Soms is de borstvorming er al, zonder dat de puberteit echt van start gaat." De reden dat die vroeger begint is niet helemaal duidelijk, al zijn er belangrijke aanwijzingen dat het met zwaarlijvigheid en hormoonverstoorders te maken heeft.

"Die hormoonverstoorders zitten in allerlei producten: cosmetica, landbouwproducten, plastic... Het zijn dingen die we niet kunnen vermijden", zegt Cools. "Het toont aan welke impact onze moderne levensstijl kan hebben op ons lichaam." De endocrinoloog benadrukt wel dat er geen reden tot ongerustheid is. "Het is niet dat je er ziek van wordt. Er zijn geen sterke aanwijzingen dat dit resulteert in gezondheidsproblemen."

Beluister hieronder het gesprek in "Nieuwe feiten":

Lees ook: