Meisjes met een tweelingbroer vertonen gemiddeld iets meer mannelijke trekken

22 maart 2019
Als meisje heb je beter een tweelingzus dan een tweelingbroer, blijkt uit onderzoek. Hoe komt dat?

Het maakt een verschil of je als meisje met een jongen of met een andere meisje de baarmoeder hebt gedeeld, zeggen Noorse onderzoekers. Voor die conclusie baseren de wetenschappers zich op een enorm onderzoek: gedurende dertig jaar volgden ze bijna 14.000 Noorse tweelingen, geboren tussen 1967 en 1978. “Naar dit fenomeen doet men al lang onderzoek”, vertelt psychologe en hersenwetenschapster Jiska Peper.

En wat blijkt? “Tweeling-foetussen die de baarmoeder delen, wisselen via de bloedbaan van de moeder en via de placenta hormoonspiegels met elkaar uit. Jongetjes produceren voor de geboorte al grote hoeveelheden testosteron en dat ‘lekt’ dus naar het zusje. Die stoffen komen bij elkaar terecht. En dat is ten nadele van het meisje.”

Bewijzen

Tot voor kort werd vrij kritisch gedaan over de uitwisseling van testosteron bij baby’s, omdat er nog onvoldoende onderzoek was geweest. Maar dit onderzoek levert hardere bewijzen.

Peper: “Het gevolg daarvan is dat meisjes met een tweelingbroer iets meer mannelijke trekken vertonen. Ze vertonen wat agressiever, risicovoller gedrag.” Dat leidt volgens het onderzoek op lange termijn zelfs tot een lagere kans op een diploma, dat ze minder verdienen en zelfs minder vaak trouwen. “Maar die effecten zijn echt niet groot”, zegt Peper.

Herbeluister 

Lees ook:

Radio 1 Select