Podcasttip: 'De meisjes van de nacht'

16 september 2020
Ruim duizend jonge vrouwen komen elk jaar vanuit Nigeria naar ons land, Nederland, Frankrijk en Italië. Ze belanden in de prostitutie en verkopen hun lichaam voor amper 20 euro. Guy De Troyer en Christine Van Tichel doken in deze podcast onder in de wereld van de meisjes van de nacht, achter het Brusselse Noordstation. Woensdag en donderdag te horen in 'Zandman'!

Meer dan duizend jonge vrouwen maken elk jaar de reis vanuit Benin City, in het zuiden van Nigeria, naar West-Europa. Ze worden naar hier gesmokkeld via de gevaarlijke vluchtroutes door de Libische woestijn en over de Middellandse Zee. Eenmaal in Brussel komen ze terecht in vitrines, de zogenaamde carrés. Ze verkopen hun lichaam voor amper 20 euro, en moeten intussen enorme schulden afbetalen aan hun pooier, de "madam".

Guy De Troyer en Christine Van Tichel doken in deze podcast voor VRT NWS onder in de wereld van de meisjes van de nacht. 'Zandman' duikt mee, op woensdag- en donderdagavond.

Woensdag 16 september: We ontmoeten Franz-Manuel, Jimmy en Danny. Zij zijn politie-inspecteurs bij de cel Afrika van de Federale Politie. Ze kennen de prostitutiewijk achter het Noordstation van Brussel als geen ander. Ze nemen ons mee op nachtpatrouille, naar de verborgen wereld van de Nigeriaanse prostituees.

Donderdag 17 september: We maken kennis met Mama di Mama en Pascale. Mama di Mama is een ex-prostituee uit Ghana. Dagelijks kookt ze Afrikaans voor de meisjes van de vitrines. Pascale is Belgische. Zij werkte in de jaren '90 als prostituee in de wijk, toen de eerste Nigeriaanse meisjes aankwamen. Pascale en Mama di Mama vertellen over voodoo-praktijken. Klinkt lachwekkend, maar de Nigeriaanse prostituees zijn er doodsbang van.

Zandman, tussen 22 en 23 uur op Radio 1

Soms zijn er van die verhalen die moeten verteld worden. Omdat ze over werelden gaan die ver van ons af lijken te staan. Maar tegelijk zo dichtbij zijn.
Layla El-Dekmak

Meer info over 'De meisjes van de nacht' vind je op vrtnws.be

Lees ook: