Meisjesbende terroriseert Brugse stationsbuurt, schooldirectrice overweegt 'patrouille'

26 oktober 2017
De politie van Brugge is een onderzoek gestart naar een meisjesbende die de buurt rond het station terroriseert. Dat schrijft Het Nieuwsblad. De jongeren bedreigen en slaan andere tieners, en maken er filmpjes van die ze op sociale media delen. Scholen in de buurt nemen maatregelen. Burgemeester Landuyt benadrukt in "De Ochtend" dat de politie optreedt.

De Schepper werkt al 17 jaar in het Koninklijk Technisch Atheneum van Brugge, maar heeft naar eigen zeggen dit nog nooit meegemaakt. "Het gaat over zeer agressief en normloos gedrag", zegt ze aan VRT NWS. "Ze bedreigen leerlingen, ze slaan ze, ze filmen dat en plaatsen het op sociale media." In een extreem geval zouden ze zelfs een van de leerlingen op de treinsporen hebben willen duwen.

De groep meisjes waarover het gaat komen deels van op haar school, maar De Schepper benadrukt dat er ook leerlingen van andere scholen bij zijn. "Het is niet schoolgebonden", zegt ze daarover. "Het is buurtgebonden, want het gebeurt allemaal in de stationsbuurt."

Verschillende betrokken leerlingen zijn al geschorst of van de school gegooid, maar dat lost het probleem niet op. "Degene die ik buiten heb gezet, zitten nu al in andere scholen en ook daar zitten ze al in bepaalde procedures", zegt De Schepper die naar eigen zeggen dit schooljaar een ongezien hoog aantal leerlingen de deur heeft moeten wijzen. "Allemaal voor zinloos geweld", zegt de directrice. "Als je met hen een gesprek begint, dan zie je geen veranderende gelaatsuitdrukkingen. Ze beseffen niet waar ze mee bezig zijn."

Door te wisselen in de uren, maken we het voor de bende moeilijker om in te schatten wanneer bepaalde leerlingen de bus of de trein nemen.

De school heeft al verschillende maatregelen genomen. Geviseerde leerlingen mogen later op school aankomen en vroeger vertrekken. Ouders die zich kunnen vrijmaken, worden opgeroepen om hun kinderen met de auto naar school te brengen. "Allemaal om de stationsbuurt te vermijden", zegt De Schepper. "Door te wisselen in de uren, maken we het voor de bende moeilijker om in te schatten wanneer bepaalde leerlingen de bus of de trein nemen."

Na de herfstvakantie overweegt De Scheppers zelfs om een "patrouille" te starten waarbij ze zelf samen met haar zorgteam haar leerlingen begeleid van school naar het station. "In wat voor een maatschappij leven wij?", vraagt de directrice zich af. "Dit is eigenlijk mijn taak niet, maar wie gaat het anders doen? Dit is geen normale situatie."

"Dit soort fenomenen moeten in alle discretie worden aangepakt"

De Brugse politie is volgens burgemeester Renaat Landuyt (SP.A) een onderzoek gestart naar aanleiding van een filmpje dat vorige week is opgedoken op sociale media. "Van zodra we zoiets doorkrijgen wordt er opgetreden", zegt de burgervader in "De ochtend". "De rest van het onderzoek is in handen van het gerecht." Na de herfstvakantie zit de schooldirectie samen met de politie, Landuyt stelt voor om dit overleg te vervroegen.

De Brugse burgemeester benadrukt wel dat waar de politie kan optreden, ook wordt opgetreden, maar hij hekelt wel de media-aandacht voor de zaak. "Je maakt mensen ongerust waar het niet nodig is", zegt hij. "En je geeft de bewuste jongeren een kick waardoor ze verder doen. Dit soort fenomenen moeten in alle discretie worden aangepakt."

Bron: vrtnws.be