"Melania Trump geeft presidentschap menselijk gezicht"

26 augustus 2020
© Brendan Smialowski / AFP
In de VS is de tweede dag van de Republikeinse Conventie gehouden. Op die bijeenkomst zal president Donald Trump later deze week de nominatie van Republikeinse presidentskandidaat aanvaarden. Zijn zoon Eric Trump nam het woord en verwees naar hoe zijn vader "Amerika opnieuw groot heeft gemaakt". Tussen de harde kritieken door had first lady Melania Trump het als enige over de coronacrisis en betuigde haar medeleven aan de slachtoffers.

De echtgenote van president Donald Trump hield haar toespraak vanuit de rozentuin van het Witte Huis. Melania Trump sprak troostende woorden tot families die zwaar lijden onder de coronapandemie. Haar empathie stond in schril contrast met de eerdere toespraken van andere sprekers die keihard uithaalden naar Democratisch kandidaat Joe Biden.

Melania zei ook dat ze niemand wilde aanvallen.

"De anderen schetsen bijna een karikatuurversie van Biden als iemand die voor alle Amerikanen de belastingen zou verhogen, alle wapens zou afpakken en de grenzen zou openen. Melania gaf een totaal andere speech en zei ook letterlijk "ik wil hier niemand aanvallen, daar doe ik niet aan". Ze gaf een menselijk gezicht aan het Trump-presidentschap", vertelt Amerika-correspondent Björn Soenens.

"Sinds maart zijn onze levens drastisch veranderd", stak Melania van wal. Ze was de eerste tijdens de Conventie die de coronacrisis niet negeerde. "Jullie staan er niet alleen voor", richtte ze zich tot alle slachtoffers en zieken. De first lady beloofde dat "Donald niet zou rusten tot hij al het mogelijke heeft gedaan om te zorgen voor iedereen die heeft geleden onder deze vreselijke epidemie". Ze bedankte ook alle zorgmedewerkers voor hun inspanningen.

Melania verwees verder naar de onrust rond de rassenverhoudingen in Amerika door op te roepen om een einde te maken aan het geweld en te vragen om elkaar niet te veroordelen op basis van huidskleur.

Minder verzoenende taal

Andere prominente sprekers sloegen een minder verzoenende toon aan. Trumps zoon Eric haalde uit naar de Democratische kandidaat Joe Biden. "Hij weet niks van de Amerikaanse arbeider of Amerikaanse bedrijven", aldus Eric Trump. Hij merkte ook op dat China over Biden heen zou lopen en noemde het "een enorme opluchting voor terroristen" als Biden verkozen zou worden. "Mijn vader zal voor jullie vechten", aldus Eric Trump.

Minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo prees vanuit Jeruzalem Trumps buitenlandbeleid. Pompeo zette zijn baas neer als iemand die weet hoe hij een goede deal moet sluiten en wees onder meer op Trumps toenadering tot Noord-Korea en het recente akkoord tussen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten, waarbij de Verenigde Staten bemiddelden.

Het thema van de avond "land of opportunity" (land van kansen, red.) kreeg onder meer vorm in een ceremonie waarbij vijf migranten van verschillende etnische achtergronden trouw zworen aan de VS en het Amerikaanse staatsburgerschap kregen.

Beluister het gesprek met Björn Soenens in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: