“Melk drinken helpt vooral zuivelindustrie”

4 mei 2017
We moeten meer melk drinken. Niet omdat het goed is voor onze gezondheid, maar wel om de sector te steunen. Dat zegt voedingsexpert Patrick Mulie van de Erasmushogeschool en de VUB. “Melk is eigenlijk een dikmaker. En voor de extra calcium moeten we het ook niet doen. Dat zit even goed in mineraalwater”.

Hmmm melk, Melk de witte motor,… we kennen de campagnes om meer melk te drinken. Melk en melkproducten zijn gezond, zo wordt ons aangepraat. Maar eigenlijk klopt dat niet, zegt Patrick Mullie, die ook lid is van de Hoge Gezondheidsraad. Onze overheid is erg gevoelig voor de druk van de landbouw- en voedingssector. En daarom gaan er veel overheidsmiddelen naar sensibiliseringscampagnes.


Het wordt je in dit land niet in dank afgenomen als je tegen de belangen van de voedingssector durft in te gaan, zegt Mullie. Hijzelf lag aan de basis van de Calciumrichtlijn van de Hoge Gezondheidsraad. Daarin stond dat er geen goede redenen zijn om de melkconsumptie aan te zwengelen. En dat wordt hem –zo zegt Muylle- niet in dank aangenomen. Zijn onderwijsinstelling kreeg bijvoorbeeld een kritische brief van de diëtistenvereniging die door de voedingsindustrie gesponsord wordt. Het blijft een moeilijk evenwicht, zegt Mullie. Want onderzoek en iets publiceren in een wetenschappelijk tijdschrift is duur. En zonder de financiële steun van bedrijven red je het vaak niet.

Veel groenten en fruit, weinig vlees en wat aardappelen. Meer moet dat niet zijn. Behalve natuurlijk voor de economie, want veel kan je daar niet aan verdienen

We zijn veel te weinig kritisch voor voedingsadviezen- en hypes. Melk is essentieel tegen beenderontkalking, met superfood ben je goed, aardappelen zijn dikmakers, vetten moet je volledig bannen… Vaak worden ze dan nog verkondigd door Bekende Vlamingen, die zeker geen expert zijn, maar wel volop media-aandacht krijgen. Het hoeft allemaal niet zo moeilijk te zijn, volgens Mullie. Bijna de helft van de bevolking heeft last van obesitas. Dus moeten we meer bewegen en minder snacks eten. Maar daar verdient de voedingssector niets aan…”

Radio 1 Select