"Men moet inkomen loskoppelen van arbeid"

14 oktober 2016
Afgelopen zondag was Françoise Chombar te gast in Touché. Ze ontdekte van Friedl' Lesage hoe groot haar vermogen is. Haar antwoord op het feit dat ze 194 miljoen euro bezit: "So what?". Ze is voorstander van een basisinkomen voor elke burger.

Françoise hecht vooral belang aan de productieve zaken die je met een vermogen kan doen. Iets dat haar al van jongs af aan bezighoudt is ongelijkheid. "Het is onfair dat er zo veel rijken en armen zijn. De economie van vandaag heeft de neiging om de vermogensongelijkheid te doen toenemen. Men moet ingrijpen op bepaalde vlakken." Wat volgens haar kan helpen is de technologische vooruitgang. "Men moet niet terugschrikken voor de automatisering en robotisering van de industrie, dat is een goede zaak. Maar tijdens die transitie moet men wel voor de mensen zorgen. Het draait niet alleen om de jobs. Je moet zorgen dat mensen een inkomen hebben waardoor ze niet in armoede vervallen"

"Men moet het inkomen loskoppelen van arbeid. Vrijwilligers doen vaak heel productief werk, maar worden daar weinig of zelfs niet voor betaald." Die mensen een basisinkomen geven zou zorgen voor een verschuiving van aandacht. De vraag is dan niet meer 'hoeveel boterhammen zal ik morgen kunnen eten?', maar 'Hoe kan ik mijn kinderen naar school sturen?'.

Radio 1 Select