"Mensen die misdaden begaan, zijn op één of andere manier beschadigd"

1 juni 2018
Sigrid Tallon krijgt de allerlaatste minuut van Hautekiet en bezorgde ons daarmee nog een laatste een krop in de keel. Ze pleit voor een andere aanpak en behandeling van gedetineerden, met de nadruk op zelfredzaamheid en verantwoordelijkheidszin in plaats van bestraffing. En ze weet waarover ze spreekt...

Nu het toch een hot item is, wil ik wel iets formuleren over de behandeling van gedetineerden. Niet over het strenger toezien op penitentiair verlof, maar over hoe gevangenen echt opvolgen en heropvoeden. Mensen die misdaden begaan, zijn op één of andere manier beschadigd, er is iets verkeerd gegaan in hun socialisatie.

Niet iedereen is heropvoedbaar, maar iemand gewoon voor een aantal maanden of jaren opsluiten, in een strak regime laten leven, alle initiatief uit handen nemen en verwachten dat de tijd hem/haar zal genezen of dat zichzelf zal 'herpakken' zonder daar andere tools voor te geven, dat werkt duidelijk niet. Gedetineerden leren elkaar alleen maar wrok en haat tegen de maatschappij.

Daarom moet er ín de gevangenissen gewerkt worden mét hen, op een positieve manier! Om hen zelfredzaamheid en verantwoordelijkheidszin aan te leren. Empowerment in plaats van bestraffen en beboeten. Dan zie je veel beter wie klaar is voor de 'uitgang' naar de samenleving en wie nog te zeer met zijn 'verslaving' bezig is.

Dit is een pleidooi voor een andere aanpak.

Lees ook